Într-o încercare de a semnala sincopele grave ale administrației românești, în vreme de pandemie, Biroul de Turism pentru Tineret inițiază o petiție adresată premierului Orban, cât și Guvernului României, la nivel de instituție. Până aici, toate bune și frumoase, realitatea din teren confirmând faptul că turismul din România a fost grav afectat anul acesta, din princina unei lipse crase de interes a Guvernului, în ceea ce privește buna funcționare a sectorului.
Biroul de Turism pentru Tineret se plânge de situație economică precară. Da, tocmai ei!
Repet: situația, în sine, nu este una roz pentru niciuna dintre firmele aparținătoare de HoReCa. Somajul tehnic nedat la timp, concedierile și veniturile cât să nu asigure traiul de pe o zi pe alta i-au împins pe mulți în situația de a închide ușa „prăvăliei”. Cu toate astea, această petiție, venită din partea Biroul de Turism pentru Tineret pare ușor ilară, mai ales luând în calcul acuzațiile acestora, semnate direct de Cosmin Mesaroș, cel care, la sfârșitul petiției își anunță, cu surle și trâmbițe, demisia din funcția de director al Hotelului Forum, cel aflat sub tutela Biroului de Turism pentru Tineret SA.
Situația precară a BTT nu e una apărută odată cu pandemia de Coronavirus
Nu de alta, însă BTT nu părea s-o ducă prea bine nici înainte de pandemie, și din câte se observă, vina le aparține în totalitate. Dintr-un raport de bursă din 2019 aflăm că pe la Biroul de Turism pentru Tineret prin poartă se practica înființarea de posturi noi care, așa cum era de așteptat, urma să contribuie la pierderi majore.
„Pierderea înregistrată în primul semestru al anului 2019 se datorează în principal creşterii cheltuielilor cu deschiderea sezonului estival, creşterea cheltuielilor cu personalul prin înfiinţarea unor noi posturi şi ocuparea organigramei în proporţie de 100%, scăderea gradului de recuperare a creanţelor restante datorită faptului că majoritatea clienţilor BTT au obiectul de activitate legat de turism/activitate sezonieră”, se arată în raportul de la bursă. Din care tragem concluzia documentată că BTT a raportat pentru primul semestru din 2019 o pierdere netă de 1,3 mil. lei, în scădere cu 38,1% faţă de pierderea din S1/2018, la afaceri nete de 1,4 mil. lei, plus 89%.
Cîțu a găsit vinovatul pentru distrugerea economiei
Ce se zice în petiție
„Socitatea se afla acum intr-o situatia economica precara si o mare parte a angajatilor BTT SA au parasit deja compania. In contextul unei perioade dificile din punct de vedere economic a intregului domeniu HORECA, generata de criza COVID-19, conducerea executiva a companiei a decis sa isi majoreze propriile salarii (Directorul General al societatii si-a majorat propriul salariu de la aproximativ 7.300 lei net la peste 10.300 lei net!!!) in conditiile in care 80% din angajatii companiei erau trimisi in somaj tehnic, primind sume cuprinse intre 800 – 1.300 de lei net.
Acestea fiind spuse, avand in vedere situatia economica precara, a managementului dezastruos al actualei conduceri executive si al atitudinii abuzive si total neprofesioniste, dar si a contextului actual (o criza mondiala generata de pandemia COVID-19), a nesigurantei vizavi de ceea ce inseamna activitatea HORECA, compania cu capital majoritar de stat Biroul de Turism pentru Tineret SA, se indreapta spre un inevitabil FALIMENT!”, este parte din petiția celor de la BTT.