Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a decis ca doza a treia de vaccin să fie administrată, începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea celei de a doua doze.
„Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager (n.r. Pfizer sau Moderna)”, se arată în comunicatul CNCAV.
Potrivit CNCAV, doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; precum și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
De asemenea, aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ. Mai mult, accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
Totodată, CNCAV a precizat că administrarea celei de-a treia doze persoanelor imunizate cu serul Johnson&Johnson nu este necesară, la acest moment, ținând cont ca primele imunizări cu acest ser au fost făcute pe 4 mai.
„Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, au mai transmis reprezentanții CNCAV.
Potrivit CNCAV, din 27 decembrie și până pe 21 septembrie, au fost vaccinate 5.397.142 de persoane, din care 5.275.194 cu schemă completă, astfel: 3.790.967 cu Pfizer, 365.474 cu Moderna, 417.429 cu AstraZeneca și 701.324 cu Johnson&Johnson (administrare în doză unică).
Cîțu îl consideră pe Barna vinovat de eșecul campaniei de vaccinare
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă cu privire la responsabilitatea eșecului campaniei de vaccinare, premierul Florin Cîțu a arătat spre Dan Barna, despre care spune că prin susținerea AUR a contribuit la reticențele legate de vaccinare.
„Este adevărat că am anunțat relaxarea din luna mai, dar rolul meu este acela de a aduce vaccin și de a pune la dispoziție vaccinul tuturor românilor. Românii au avut vaccin cu buletinul înaintea restului țărilor din UE. Da, nu am făcut vaccinarea obligatorie – asta este ce nu am făcut, dar nu în același timp să știți că acele campanii de antivaccinare, care nu sunt nicăieri, în afară de mine nu vorbește nimeni de ele, nu ajută. Chiar dacă domnul vicepremier (n.r. – Dan Barna, care coordona toate activitățile din Ministerul Sănătății) nu este legat de campania de vaccinare, dacă susține un partid antivaccinist eu văd că are o responsabilitate în eșecul campaniei de vaccinare”, a răspuns Florin Cîțu.