În luna iunie, Greenpeace România a lansat raportul ”O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”.
Acest raport analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice.
Potrivit membrilor organizației, studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Cooperativei de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.
Greenpeace: ”Statele europene se află în plin proces de tranziție energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporții majore”
”Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine”, se arată în comunicatul organizației.
Astfel, organizația a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă.
”În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată”, mai transmit membrii Greenpeace.
Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:
- Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp
- Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual
- 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local
- Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.