Sursa: wikipedia.org

Conducerea Alro Slatina a anunțat ieri că 100 de salariați vor pleca acasă definitiv.

Vestea a fost făcută publică de liderul Sindicatului Liber „Aluministul”, Constantin Popescu, care a arătat că în următoarele două săptămâni angajații respectivi vor fi concediați.

Potrivit Agerpres, ideea ar fi ca măsura să fie luată pe cale amiabilă, în condițiile în care deja sute de angajați sunt în șomaj. Totodată, primelor concedieri le vor urma și altele, pe final de an urmând ca numărul persoanelor concediate să depășească 1.000, a mai spus liderul „Aluministul” pentru sursa citată.

Măsurile de concediere colectivă pe care le anunţam acum câteva săptămâni se pun în practică deja la Alro SA. Conducerea întreprinderii a anunţat că peste 100 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarele două săptămâni.

Se doreşte ca şi concedierea celor peste 100 de angajaţi să se facă în mod amiabil (prin înţelegerea părţilor). (…) Concedierile colective nu se vor opri aici şi vor continua până la sfârşitul anului, urmând ca Alro SA să concedieze peste 1.200 de oameni, mai mult decât jumătatea personalului pe care îl are acum”, a explicat acesta, acuzând Guvernul de „nepăsare” în rezolvarea problemelor din industrie, în condițiile problemele au tot fost puse pe „tapet” de la începutul anului.

În principal, este vorba despre majorarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale, care a avut efect în cascadă: funcţionarea unităţilor de producţie la preţuri sustenabile nu a mai fost posibilă, de aici au fost închise hale de electroliză, iar o parte a personalului a rămas fără activitate.

Consecința a fost că parte din angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar pentru aceștia Sindicatul Liber „Aluministul” și-a luat angajamentul să ofere un ajutor social de câte 150 de lei. Suma ar urma să fie alocată în funcție de disponibilități, astfel că fondurile sindicatului ajung pentru circa 200 de salariaţi ai companiei, dintre cei aproximativ 600 aflaţi în şomaj tehnic.

În iarnă, angajaţii Alro din Sindicatul Liber „Aluministul” au pichetat Instituția Prefectului Olt, dar și sediul Guvernului, în semn de protest faţă de preţurile mari, solicitarea fiind ca energia să fie la același preţ cu care statul o vinde traderilor.

Nu s-a putut, iar în luna mai era deja oficial că Alro Slatina, unul dintre marii consumatori de energie la nivel naţional, a fost nevoită să reducă producția de aluminiu cu 60%, oprind trei hale de electroliză din cinci, din cauza preţurilor mari la energie electrică.

Articolul precedentPentru a găsi noi surse de venituri la bugetul statului, Guvernul a decis: Impozitele pentru locuințe vor crește substanțial de anul viitor
Articolul următorParcarea din Mamaia va rămâne un lux, din cauza neînțelegerilor dintre primarul liberal al Constanței și consilierii locali PSD