Sursa: Facebook

România are un nou ambasador în Irlanda de ieri, în persoana unui fost consilier prezidențial. În Monitorul Oficial au fost publicate în acest sens două decrete semnate de Klaus Iohannis, unul pentru eliberarea din funcția deținută la Cotroceni de către Laurențiu Mihai Ștefan, iar al doilea pentru acreditarea acestuia ca ambasador.

La începutul acestei luni, decrete similare au fost publicate pentru ca România să aibă un nou ambasador în Statele Unite ale Americii, în persoana lui Dan Andrei Muraru – la rândul său fost consilier prezidențial.

După o activitate de peste 6 ani în cadrul Administrației Prezidențiale, la Departamentul Politică Internă, Laurențiu Mihai Ștefan a fost acreditat, conform decretului, „în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Irlanda, cu reședința la Dublin”.

În vârstă de 54 de ani, Laurențiu Mihai Ștefan este doctor în Științe Politice, absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București (1996) și al Facultății de Matematică, secția informatică (1992). Din ce se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale, actualul ambasador s-a instruit și la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, „de unde a obținut în 1998 un MPhil în politica și sociologia societăților moderne”, urmând apoi „diverse stagii de cercetare la Institutul de Științe Umane din Viena (2000), la Universitatea din Maryland (2001, 2002) și la Colegiul Noua Europă din București (1999-2002)”.

Din februarie 2021, Laurențiu-Mihai Ștefan este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București. Timp de patru ani (2017-2021), a fost cercetător științific în cadrul Centrului pentru Politici Publice al Universității de Vest din Timișoara. Laurențiu-Mihai Ștefan a fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1995-1999), înainte de a deveni asistent, apoi lector al Facultății de Științe Politice a Universității din București (1999-2004). A rămas cadru didactic asociat al acestei facultăți din 2004 până în prezent. A fost unul dintre fondatorii Societății Române de Științe Politice (SRSP), pe care a și condus-o timp de cinci ani (2000-2005). Începând cu anul 2002, a fost implicat în multe proiecte de cercetare pan-europene, fiind expert de țară în proiecte despre elitele parlamentare și ministeriale, coalițiile de guvernare și prezența tehnocraților printre membrii guvernului.

Înainte de a deveni consilierul Președintelui României, în perioada 2004-2015, Laurențiu-Mihai Ștefan a lucrat în cadrul Ambasadei SUA la București în calitate de Specialist în Probleme Politice. A fost, pentru mai mult de doi ani (1998-2000), analist politic în cadrul agenției de presă Mediafax, și, pentru câteva luni la sfârșitul anului 2000, în cadrul Institutului Pro”, se arată în CV-ul lui Laurenţiu Mihai Ştefan, numit consilier prezidențial în ianuarie 2015.

Articolul precedentMaternitatea Ploiești devine secție în cadrul Spitalului Județean de Urgență
Articolul următorPSD cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța „anti-urși”