Atenție mărită la produsele alimentare cumpărate pe perioada caniculei deoarece pot conduce la probleme mari de sănătate atenționează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prin intermediul directorului general, Paul Anghel. Reprezentantul ANPC recomandă ca alimentele să fie achiziționate doar din locuri autorizate, după ce a fost verificat termenul de garanție al acestora, potrivit romaniatv.net.
Atunci când se înregistrează temperaturi foarte mari, alimentele pot suferi modificări ale conținutului, avertizează Paul Anghel
Consumatorii sunt sfătuiți să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate, unde comerciantul are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi poate elibera bon fiscal. Este recomandat să fie verificată cu atenţie data durabilităţii minimale, termenul de valabilitate al produselor, caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect). Deoarece temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare, consumatorii trebuie să refuze produsele care au un aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, consistenţă moale-îngheţată, ambalaje deformate.
O atenție deosebită trebuie acordată ambalajului, produsul nemaiprezentand siguranță pentru sănătate dacă acesta este bombat, prezintă deformări sau este rupt
Consumatorii trebuie să verifice temperatura de păstrare a produselor alimentare, temperatura menţionată de producător pe eticheta produsului trebuind să coincidă cu temperatura de comercializare. Nu este indicată recongelarea unui produs alimentar după decongelarea acestuia, dacă producătorul interzice acest lucru prin menţionarea pe etichetă. Deoarece atunci când sunt înregistrate temperaturi caniculare crește consumul de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare), este recomandat ca acestea să nu fie expuse la soare deoarece acest lucru poate determina deteriorarea caracteristicilor produselor. În cazul legumelor şi fructelor comercializate în spaţiile deschise din piețe, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată, calitatea produselor este afectată (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor ), avertizează directorul general al ANPC.
Cutremur puternic în Afganistan şi Pakistan: peste 920 de persoane și-au pierdut viața