Sursa Foto: Facebook

Miercuri, 22 iunie, comunitatea Declic organizează un protest, de la ora 11:00, în fața Guvernului față de Legile Securității.

Organizatorii cer coaliției de guvernare să renunțe de urgență la toate modificările abuzive din legile privind siguranța națională.

„Serviciile şi-au făcut legi pe ascuns şi şi-au dat puteri tot mai mari. În forma actuală, legile securităţii sunt un atac la democraţie şi ne întorc pe vremea Securităţii”, se arată în postarea comunității Declic.

La acţiunea de protest Declic vor fi aduşi şi Supraveghetori, două personaje fictive

Totodată, organizatorii protestului susțin că SRI și SIE vor obliga cetățenii și firmele să dea informații în numele „siguranței naționale”, dar și ca Parlamentul Curtea de Conturi să nu mai verifice cum au cheltuit fondurile.

Președintele țării va primi, potrivit legilor securității, mai multă putere asupra serviciilor, iar procurorii pierd în autoritate deoarece trebuie să anunțe serviciile pe cine anchetează.

„La acţiunea de protest Declic vor fi aduşi şi Supraveghetori, două personaje care au de câştigat dacă legile devin realitate. Supraveghetorii vor urmări în detaliu acţiunea civică şi vor raporta apoi”, au mai transmis organizatorii.

Petiția „Renunţaţi la măsurile toxice din proiectele privind securitatea naţională” a fost semnată până acum de aproape 17 mii de oameni, iar în cadrul protestului, Comunitatea Declick va depune semnăturile la registratura Guvernului.

Reamintim că directorul SRI, Eduar Hellving, a refuzat să discute despre conținutul proiectelor de legi, precizând că va comenta „după acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ.”

„Voi comenta conţinutul legilor, abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultarea publică. și în care SRI nu are decât un rol consultativ. Despre necesitatea modernizării legilor actuale repet ceea ce am spus de mai multe ori, în ultimii ani. Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani. Singurele legi existente sunt cele adoptate la inceputul anilor 90, iar forma lor permite constant interpretări neclare”, a declarat șeful SRI în urmă cu câteva zile.

Citește și articolul: CTP, după concedierea de la Digi 24: ”Dacă nu ești la televizor, nu prea mai ești folositor”

Articolul precedentPrimar din Vrancea, reținut de procurori pentru 24 de ore
Articolul următorPolițistă din Hunedoara, condamnată definitiv: lua bani pentru a facilita urgentarea înmatriculării autoturismelor
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.