Constanța, plajă în Mamaia (SB)

Lărgirea plajelor litoralului românesc are și minusuri, nu doar plusuri. Concret, potrivit lui Gabriel Bălan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, există segmente de plajă de aproximativ un kilometru în care adâncimea apei ajunge și la 2 metri, foarte aproape de mal, lucru care poate pune probleme chiar și unui înotător experimentat, nu doar începătorilor, relatează presa locală Replica Online.

„Avem un segment de câţiva mii de metri unde plaja a fost lărgită. În Mamaia avem apa adâncă de peste 2 metri la câţiva metri de unde începe uscatul, în funcție de unde bate valul, care este un pericol foarte mare pentru oricine. Noi avem probleme an de an cu oamenii chiar şi unde adâncimea nu este aşa de mare, însă acum problemele or sa crească. Zona aceasta cu probleme este în centrul staţiunii Mamaia, mai precis cam 500 de metri în stânga şi în dreapta hotelului Vega. Aici oricine poate avea probleme, chiar şi un înotător încercat”, a declarat Bălan.

Plajă cu „Google Maps”

Pe lângă glumițele care au circulat pe rețelele de socializare cu privire la noile plaje, la necesitatea folosirii aplicațiilor „Google Maps” sau Waze,  Bălan a expus și situațiile reale cu care se confruntă salvamarii.

„Pe o plajă de 200 de metri, durează foarte mult pentru salvatori să ajungă la victime, iar apoi este şi mai greu să care o targă pe o distanţă atât de mare”, a spus Gabriel Bălan, adăugând și faptul că se confruntă cu un număr tot mai mic de salvamari experimentați, ca urmare a retragerii acestora din activitate. „Avem în acest moment două provocări: prima este lăţirea plajelor iar a doua este retragerea salvamarilor cu experienţă care probabil între timp şi-au găsit alte locuri de muncă aşa că avem o gaură mare în privinţa oamenilor cu experienţă. Iar cei tineri sunt neexperimentaţi, nu au putut să meargă la şcoală, de cursuri de salvamar şi de prim ajutor nici nu poate fi vorba. O alta problemă este lipsa foişoarelor pentru salvamari. Abia pe 15 iulie vor veni primele foişoare noi, în acest moment noi nu avem foişoare pe o suprafaţă de 3000 de metri. Cele vechi s-au stricat în momentul lărgirii plajelor.” a mai declarat Gabriel Bălan.

Mamaia, înnoită cu 53 de hectare de plajă

Articolul precedentArmand va cere rezilierea contractului cu Romprest
Articolul următorLudovic Orban îi taie elanul lui Ciolacu, legat de votul moțiunii