Asta este valabil și în politică, și în economie, cât și în sport sau mai ales în acest ultim domeniu! Și mă gândesc la regulamentele după care funcționează federațiile diferitelor discipline, regulamente care sunt ambigue și lasă loc de interpretări subiective – sunt făcute așa, pentru ca federalii să intervină și să dea verdicte după bunul plac, după mărimea peșcheșului și interese personale. Și aș da un exemplu concludent, Federația Română de Handbal, care se află într-un război permanent cu cluburile, cu sportivii, cu oficialii, pe spețe organizatorice.
Ne vom opri astăzi la Indemnizațiile de merit, care suscită un interes în continuă creștere, mai ales că sumele pe care statul le acordă sunt atractive. Am mai tratat subiectul și am spus că și aici este loc de interpretări, pentru că legislația nu este clară, iar cei puși să aleagă o fac după cum îi taie capul. Legea 118/15.03.2002, prin care s-a instituit acestă indemnizație este una proastă și dă posibilitate celui care o aplică să fie subiectiv.
Criteriile de atribuire a Indemnizației de merit, pentru sportivi, sunt următoarele:
- Să nu beneficieze și de renta viageră
- Să se fi retras din activitatea sportivă
- Să fi obținut cel puțin 4 medalii la campionate europene, campionate mondiale de seniori sau cel puțin 2 medalii la jocurile olimpice, la sporturile individuale, sau cel puțin o medalie, pentru sporturile de echipă, la cupe europene, cupe mondiale, campionate europene, campionate mondiale, jocuri olimpice
- să se afle într-o stare precară de sănătate sau să aibă o invaliditate permanentă, certificată potrivit legii. În situaţia unei stări de invaliditate permanentă dobândită în timpul activităţii sportive, certificată legal, să aibă cel puţin o medalie la cupe europene, cupe mondiale, campionate europene, campionate mondiale de seniori, jocuri olimpice
Aceste criterii nu sunt clare – adică la sporturile individuale să ai 4 medalii și la europene, și la mondiale sau la numai o singură competiție din cele două? Și mai este acel ultim criteriu, acela privind starea precară de sănătate – din păcate, după ce se retrag, majoritatea sportivilor sunt bolnavi, mai mult sau mai puțin. Și între cine să alegi, între un invalid sau între unul cu cancer? Și invaliditatea, dacă nu este cauzată de sport, se mai ia în calcul sau…
Citește și Țiganu’ când s-a văzut împărat, întâi pe ta-su l-a spânzurat!
Există și o Comisie, la Ministerul Tineretului și Sportului, care completează mereu lista cu premianții, în funcție de decedații care dispar de pe tabel, comisie care se schimbă de fiecare dată când fotoliul ministrului în funcție se dărâmă și apare alt funcționar cu un jilț mai impunător. Grupul decident este condus de secretarul de stat Florin Dragoș Coman, un personaj venit de la Călărași; supleant, adică înlocuitor, este Adrian Enache, de la Primăria Sectorului 6. Membrii comisiei sunt:
- Răzvan Dinu, fost arbitru de handbal, iar supleant este Daniel Stoian, de la kaiac
- Cristian Otoleiku, de la DJTS Argeș, supleantă fiindu-i Valentina Ene
- Fără drept de vot se mai află Cristian Sandu, secretarul comisiei, înlocuitoarea lui fiind Cristina Ricu
Această comisie a avut la dispoziție nouă locuri pe lista sa, pe care le-a atribuit cu câteva zile în urmă. Și, ca de fiecare dată, și acum membrii comisiei au ales cum au vrut, fără să analizeze corect dosarele celor care au cerut această Indemnizație de merit. Și spunem că un caz aparte este cel al Elisabetei Badea, campioană mondială de popice, ce se luptă de mai bine de opt ani pentru această Indemnizație – nu de alta, dar campioana noastră are o pensie de doar 700 de lei, mai lucrează și la curățenie, prin casele cunoscuților, și mai plimbă și câini, pentru o sumă modică. Din păcate, Mica, așa cum era ea alintată în lumea sportului, a acumulat și multe datorii, ele sunt cele care o neliniștesc cel mai mult, însă nu are cum scăpa de ele.
Se aștepta ca, la ultima ședință a Comisiei de acordare a Indemnizațiilor de merit să intre și ea pe listă, i se promisese, dar și de data aceasta a fost omisă, găsindu-se alte persoane să-i ia locul. Cei nouă beneficiari, care din iulie vor primi această indemnizație de peste 6000 de lei, sunt:
- Doru Maricescu, boxer
- Aneta Matei, canotaj
- Adrian Bumbescu, fotbal
- Nicolae Gioga, antrenor canotaj
- Ioan Dospinescu, canotaj
- Doina Sava, antrenoare Camelia Potec
- Doina Anton, antrenoare Marian Oprea
- George Gorgoi, antrenor Nadia Comăneci
- Genica Mihu, medic Marian Drăgulescu
N-aș vrea să spun că Elisabeta Batea ar fi putut intra în locul mai multor persoane din lista de mai sus, asta ar fi subiectivism, dar mă gândesc că această comisie ar fi trebuit să analizeze mai atent și cu mai mare responsabilitate situațiile fiecăruia. Sigur, am aflat că Doru Maricescu, fostul boxer, este într-o stare extrem de gravă, că trăiește sub adăpostul unei biserici, dar între Badea și Bumbescu, toate drumurile duc spre campioana mondială de la popice.
Și mă uit pe listă, și-l găsesc acolo și pe Ilie Năstase, un personaj căruia statul român i-a făcut prea multe favoruri, iar el și-a bătut joc de obrazul românilor. Năstase primește Indemnizație de merit ca să-și mulțumească nevestele, să le plimbe și să le facă casă, iar unii sportivi o duc greu de pe o zi pe alta. Mai nou, pe lista indemnizațiilor de la cultură a apărut și Margareta Pâslaru, o cântăreață care a fugit din țară, în 1983, și care are o starea materială excelentă. Și spun asta, pentru că în România sunt multe cântărețe care mor de foame, din lipsă de contracte, ba chiar și actrițe care se sting și de singurătate, dar care nu beneficiază de acest ajutor al Indemnizației de merit.