Câțiva consilieri locali din Timișoara au luat exemplul altor orașe europene și propun interzicerea hrănirii porumbeilor în spațiul public.
Exces de zel, prea multe filme regizate de Alfred Hitchcock sau simptome de ornitofobie, consilierii își susțin teza, argumentând că păsările din centrul orașului distrug fațadele clădirilor cu mizeria cauzată de excrementele acide.
Deloc indiferenți, timișorenii nu sunt de acord cu propunerea, explicând că porumbeii din Piața Operei reprezintă un simbol al orașului.
Noul regulament – aflat deocamdată în dezbatere publică – prevede amenzi pentru cei care hrănesc porumbeii. Sumele variază între 100 și 200 de lei, precizează Știrile Pro TV.
“Din ’64 sunt în Timișoara și așa știu Timișoara: cu porumbei și trandafiri”
Părerile localnicilor sunt împărțite, dar cei mai mulți dintre timișoreni pledează împotriva propunerii consilierilor, explicând că păsările există în orașele mari, sau capitalele altor țări, fără a fi subiect de dezbateri sau amenzi.
Întrebată de reporteri, o localnică a afirmat că, deși porumbeii s-au înmulțit necontrolat, nu păsările sunt problema, ci faptul că nu se face curat după ele.
Cei din Primăria Timișoara refuză, deocamdată, să comenteze subiectul. Printre inițiatorii proiectului se numără și medicul veterinar Răzvan Stana, consilier local din partea USR-PLUS, mai precizează sursa citată.
Mizeria lăsată de porumbei poate duce la transmitarea de boli
Răzvan Stana, consilier local: “Noi ne-am inspirat din experiențele altor orașe, Londra, Viena, Helsinki. În Ungaria există aceste prevederi. Este ceva făcut să conviețuim mult mai bine și să găsim soluții. De exemplu, în piețele din centrul Timișoarei este tapetat cu excrementele porumbeilor, care sunt și acide”.
Dorim să găsim un echilibru pentru ca toţi cetăţenii să se simtă confortabil în oraş. Una este să hrăneşti ocazional un animal pe stradă, inclusiv porumbei, şi altceva este să goleşti sacul cu pâine pe stradă. Când mergi să hrăneşti sistematic cinci animale pe un teren, pe o stradă, acesta este un abuz care poate crea probleme cetăţenilor, există mizerie şi agresivitate (din partea animalelor, n.r.). Nimeni nu va amenda un copilaş care va hrăni cu o mână de grăunţe porumbei, dar altceva este să mergi cu sacul”, a declarat consilierul local Răzvan Stana, medic veterinar, citat de Agerpres.
Alida Barbu, biolog Societatea Ornitologică Română: “Mizeria lăsată de ei este o problemă. Porumbeii se adună în grupuri destul de mari. Pe lângă asta, dacă nu este curățată, mizeria poate duce la transmiterea diferitelor boli”.
Păsările nu trebuie hrănite cu pâine sau produse făinoase
Oricât de ciudată ar suna propunerea consilierilor locali din Timișoara, există și un dram de adevăr: pâinea nu conține niciun nutrient benefic pentru supraviețuirea păsărilor. Alimente precum produsele de patiserie, pufuleții sau covrigii pot fi foarte dăunătoare.
De exemplu, păsările din zonele urbane sunt frecvent afectate de o boală numită ”aripi de înger”. Dacă dezvoltă această afecțiune, oasele și încheieturile oaselor nu cresc corespunzător și, în loc să fie lipite de corp, acestea ajung să atârne pe lângă corp. Din acest motiv, păsările nu mai pot zbura, nu mai pot migra în locuri mai calde în sezonul rece și nu se mai pot feri de prădători.
Cu toate acestea, putem hrăni păsările cu salată, fructe mărunțite, boabele de porumb sau semințe crude. Toate acestea sunt produse sănătoase, ușor de ambalat și transportat.
O alternativă la amendă ar putea fi informarea corectă, educarea populației privind grija pentru păsări și hrana acestora.