Ziua Mondială a Apei se sărbătorește, în fiecare an, în data de 22 martie.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
În România, Ziua Mondială a Apei se sărbătorește din anul 1993
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Mai multe asociaţii pentru protecţia mediului au făcut un apel către generaţiile actuale, îndemnând la protejarea apei, la reducerea consumului şi la stoparea poluării.
Situaţia se degradează în marile oraşe, unde are loc o urbanizare galopantă şi necontrolată, arată Europa FM.
Tema anului 2022: apa subterană
Tema din acest an este „Ape subterane, făcând vizibil invizibilul”. Apa subterană este o resursă crucială care furnizează aproape jumătate din toată apa potabilă din lume.
Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi motivul central al Zilei Mondiale a Apei din acest an.
Intenția zilei este de a inspira oamenii din întreaga lume să învețe mai multe despre problemele legate de apă. Oamenii trebuie să ia măsuri pentru a face diferența.
Problemele relevante includ deficitul de apă, poluarea apei, alimentarea inadecvată cu apă, lipsa de canalizare și impactul schimbărilor climatice. Absolut toate vor fi analizate azi, 22 martie.
UN-Water coordonează activitățile cu organizațiile membre ale ONU care împărtășesc un interes pentru tema acelui an.
UN-Water mobilizează organizații de toate tipurile la acțiune, fie la nivel global sau local.