Sursa foto: Facebook/ Antony Blinken

Secretarul de stat Antony Blinken a precizat că mai mulți oficiali chinezi vor avea vizele restricționate deoarece sunt responsabili la eforturile de reprimare a celor care au anumite religii și practici spirituale, informează Digi24.

De asemenea, oficialul american a mai precizat că aceștia au fost implicați „în acte represive” și față de apărători ai drepturilor omului, jurnaliști și protestatari pașnici atât în China, cât și în afara țării.

„Statele Unite resping eforturile oficialilor Chinei de a hărțui, intimida, supraveghea și răpi membrii grupurilor minoritare etnice și religioase, inclusiv cei care caută siguranță în străinătate, și pe cetățenii americani care vorbesc în numele acestor populații vulnerabile”, se arată în comunicatul de presă transmis de Departamentul de Stat american.

Statele Unite, îngrijorate de o posibilă intervenției a Chinei în războiul ruso-ucrainean

Din decembrie 2021, Statele Unite au decis să sancționeze mai multe companii chinezești de înaltă tehnologie și de biotehnologie, acuzându-le că au contribuit la o supraveghere mai amănunțită a minorității uigure din Xinjiang din China.

Reacțiile nu a întârziat să apară, China exprimându-și ferm opoziția față de aceste măsuri „de austeritate” luate de către americani. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat în acea perioadă că se vor lua măsurile necesare pentru protejarea companiilor chinezești afectate de sancțiunile impuse de Statele Unite.

 „Vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale entităţilor şi companiilor chineze”, a spus Wang Wenbin.

Reamintim că Beijingul a refuzat să condamne decizia lui Putin de a invada Ucraina. În urmă cu câteva zile, Joe Biden și Xi Jinping au avut un dialog de aproape două ore în care au vorbit despre situația actuală din Ucraina.

Președintele american i-a spui omologului său care ar fi consecințele dacă Beijingul decide să sprijine Rusia cu armament. Mai mult, Biden a mai precizat că politica Statelor Unite față de Taiwan nu se schimbă, afirmând că este împotriva oricărei „modificări unilaterale” a situației actuale.

Cu toate acestea, președintele chinez a anunțat că vrea să mențină „liniile de comunicare deschise”, afirmând că războiul nu este în interesul nimănui, iar cele două state au responsabilitatea de a lucra pentru pace.

Joe Biden vine în Europa. Președintele american, față în față cu liderii europeni

Articolul precedent22 martie – Ziua Mondială a Apei
Articolul următorRăzboiul ruso-ucrainean se apropie de sfârșit. Armata rusă nu mai dispune de stocuri de alimente și muniție
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.