Bombardament la Ohtîrka Captură YouTube
Bombardament la Ohtîrka Captură YouTube

Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a declarat marți că zece spitale au fost complet distruse din momentul în care Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie.

Oficialul ucrainean a mai declarat că alte spitale nu au putut fi reaprovizionate cu medicamente și provizii din cauza luptelor care au loc în apropierea lor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a confirmat 62 de atacuri separate asupra unor unități sanitare din Ucraina de la începutul conflictului. Acestea au fost soldate cu 15 morți și cel puțin 37 de răniți.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a calificat recent drept „crimă de război odioasă” bombardarea de către armata rusă a unei clădiri în care se aflau o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, în Ucraina, care s-a soldat cu trei morţi, între care o fetiţă.

„Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă”, a postat el pe Twitter.

„Atacurile aeriene asupra cartierelor rezidenţiale şi blocarea convoaielor de ajutor (spre oraş) de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat”, a adăugat Borrell.
Bombardamentul de miercuri asupra clădirii în care se aflau un spital pediatric şi o maternitate la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-a soldat de asemenea cu 17 răniţi, potrivit Primăriei acestui oraş portuar.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat acest bombardament afirmând că clădirea servea drept bază de operaţiuni pentru un batalion naţionalist ucrainean.

925 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a anunțat că aproximativ 925 de civili au fost ucişi şi 1.496 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia.

Printre persoanele decedate sunt 11 fete, 25 de băieţi şi încă 39 copii despre care nu se ştie dacă erau fete sau băieţi.

Majoritatea victimelor au fost în regiunile Doneţk şi Luhansk, respectiv 256 de persoane decedate și 761 de persoane rănite.

Kiev, Cerkasî, Cernihiv, Harkiv, Herson, Mikolaiv, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Jîtomîr au înregistrat 1.404 victime.

România și Ucraina, unite printr-un Parc Național al Păcii

Articolul precedentRomânia și Ucraina, unite printr-un Parc Național al Păcii
Articolul următorRăzboiul dus la graniţa cu România ridică problema poluării