România și Ucraina, unite printr-un Parc Național al Păcii

Parcul ar urma să cuprindă păduri din cele două țări

Inițiativă inedită în domeniul mediului. România și Ucraina ar putea fi unite printr-un Parc Național al Păcii, ideea venind din partea partea societății civile și a oamenilor de știință din zona Sucevei. Parcul ar urma să cuprindă păduri din cele două țări. Astfel, solidaritatea față de Ucraina va continua și după terminarea războiului.

Marcel Mîndrescu, geograf la Universitatea din Suceava, a declarat că există o similitudine între între cele două granițe, amenajarea parcului fiind un prim pas de colaborare cu Ucraina în domeniul mediului.

Gabriel Păun: Cred că un parc național între Ucraina și România va fi o poveste ce va face înconjurul lumii

„Avem cea mai bună legătură carpatică cu Ucraina, și cu Serbia, dar aici și că mod de locuire se continuă. E similitudine între cele două granițe. Ar fi un prim pas de colaborare cu Ucraina în domeniul mediului, adică mi se pare o chestie foarte bună.Populația este asemănătoare, dacă vrem să discutăm cu cei de peste graniță se vor înțelege foarte bine, pentru că aici este o populație huțulă vorbitoare de ucraineană, un mixt cu Slovacă și așa mai departe. Practic, noi cu Ucraina împărțim cel mai bine mediul carpatic, ca relief, dacă trecem granița, relieful e la fel, pădurea e la fel, oamenii sunt aceiași, au aceleași tradiții, au aceleași îndeletniciri”, a mai precizat Marcel Mîndrescu, geograf la Universitatea din Suceava.

Gabriel Păun, președinte Agent Green, a explicat că un parc parc național înseamnă oportunități, înseamnă că oamenii locului vor avea șansa de a pune în valoare tradiția și natura într-un fel în care vor prospera. „Cred că un parc național între Ucraina și România va fi o poveste ce va face înconjurul lumii. Pentru ca Parcul Național al Păcii să devină realitate, este nevoie de voință din partea oamenilor de știință, dar și de voință politică. Autoritățile județene spun că agreează acest proiect. Ar putea ajuta și comunitatea locală prin dezvoltarea turismului”, a precizat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Gabriel Păun, președinte Agent Green, a mai precizat că se va realiza și un traseu al păcii, care va urma întreg lanțul carpatic din Cehia, Polonia, Ucraina, va trece prin România și se va termina în Serbia.

Tanczos Barna: „Suntem obligați să protejăm apa”

Articolul precedentCiucă îi liniștește pe cei din HoReCa: România este o țară sigură
Articolul următorSpitale din Ucraina, distruse complet în urma bombardamentelor