Sursă foto: Facebook - Jewish Projects
Sursă foto: Facebook - Jewish Projects

Un bărbat din Praga protestează împotriva invaziei ruse din Ucraina şi afirmă că impactul artei sale a fost unul “uriaș”.

Dmitri Proskin, care locuiește în capitala cehă împreună cu familia sa, a declarat pentru RFE/RL că fotografiile picturii sale au fost distribuite în întreaga lume, de când a finalizat lucrarea, pe 18 martie.

Artistul s-a născut în Kazahstan şi spune că despre poporul ucrainean că “trebuie să fie văzut”

Oamenii îmi trimit mesaje de mulțumire. Totuşi, scopul meu principal este de a le arăta ucrainenilor sprijinul nostru, implicarea noastră”, spune artistul.

Pictura murală prezintă o fată care se adăpostește, alături de personaje emblematice şi de jucării: Mickey Mouse, din Statele Unite sau Obelix din Franței. Deasupra fetiţei este steagul ucrainean.

Sub steagul fetiţei sunt adunate personaje din toate colţurile lumii. Conform artistului din Praga, mesajul este că Ucraina protejează, în prezent, toate ţările din lume

Proskin, care pictează sub numele de „Chemis”, s-a implicat activ și în ajutorul refugiaților ucraineni.

Artistul stradal a ajutat o mamă refugiată care era însoţită de cei doi copii ai săi. Proskin i-a ofetit un apartament, pe care îl deține și pe care plănuia să îl renoveze.

Bărbatul locuiește lângă Centrul de Congrese din Praga, unde mii de refugiați ucraineni sunt întâmpinaţi de autoritățile cehe, în fiecare zi.

De la începutul războiului, în Republica Cehă au ajuns peste 270.000 de refugiați.

Am văzut pictura murală peste tot, pe aproape orice rețea de socializare”, a spus un localnic din Praga. “Această imagine este atât de puternică pentru că avem nevoie de oameni să se gândească la copii. Războiul din Ucraina este teribil. Vrem doar să ajutăm”, a adăugat bărbatul.

Articolul precedentCiolacu: “Niciun leu, niciun euro nu trebuie să finanțeze războiul lui Putin!”
Articolul următorFlorin Cîțu pleacă în Statele Unite pentru a negocia aderarea României la Programul Visa Waiver
Jurnalist full-time / Pesimist part-time