Captură video Facebook: TIME
Captură video Facebook: TIME

Un artist stradal din Franţa, JR, a călătorit într-un oraş din Ucraina, în cursul săptămânii trecute.

Scopul a fost de a mobiliza locuitorii, într-o acțiune de artă publică monumentală, cu portretul unei refugiate de cinci ani pe nume Valeriia.

Această fetiță este viitorul și, în acest război, ne amintește pentru ce luptă ucrainenii”, a scris JR pe Instagram în timp ce dezvăluia imaginea, care este una dintre cele două coperți pentru viitorul număr al revistei TIME.

Fotografia Valeriiei este opera fotografului ucrainean Artem Iurchenko. Acesta a întâlnit-o pe fetiță și pe mama ei la granița cu Ucraina, fugind din țară

Ambele provin din orașul central Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. În prezent, fetiţa şi mama ei sunt, în siguranță, în Polonia.

A fost foarte greu să plec din Ucraina, foarte greu. A trebuit să stăm 18 ore în trenul spre Liov”, a declarat mama, Taisiia, pentru TIME.

Femeia a povestit că s-a trezit devreme, în dimineața zilei de 24 februarie. A fost momentul când armata de ocupație a început să bombardeze bazele militare ucrainene.

Gândindu-se la siguranţa copilei, femeia a ştiut că singura soluţie este fuga.

Am plecat din Ucraina înainte să fim bombardați. Așa că am avut o șansă. Putem spune că Dumnezeu ne-a binecuvântat. Dar chiar dacă Valeriia este cu mine acum, soțul și fiul meu au rămas pe front”, a precizat mama fetiţei.

De când a început invazia Rusiei, peste 100 de cei 7,5 milioane de copii ai Ucrainei au fost uciși și mii au plecat în căutarea siguranței

Dacă ai întâlnit-o pe Valeriia, s-ar putea să o crezi timidă, dar nu te lăsa păcălit. Valeriia iubește aceleași lucruri ca multe fetițe: iepurașul ei de pluș, păpușa ei Elsa și rucsacul ei roz, pe care a fost nevoită să-l lase în urmă când a fugit din țară. Valeriia are și speranţe mari: vrea să-și înceapă primul an de școală, pe 1 septembrie”, a spus mama ei, Taisiia, pentru publicaţia TIME.

Articolul precedentAmbasadorul SUA la Chișinău, despre un posibil atac asupra Moldovei: „Suntem cu toţii atenţi la orice semn şi la orice ştire”
Articolul următorAlexandru Rafila: Numărul de infectări cu coronavirus va creşte în următoarele zile
Jurnalist full-time / Pesimist part-time