Liderul PNL Florin Cîțu va efectua o vizită de lucru în Washington D.C. în perioada 24-30 martie, însoțit de o delegație reprezentativă a Senatului.
În perioada stabilită, parlamentarii români se vor întâlni cu reprezentanții Senatului american și ai Camerei Reprezentanților SUA, precum și ai Departamentului de Stat.
Această vizită este prima efectuată în ultimii 10 ani de un președinte al Senatului României. Pe agenda discuțiilor se află, cu predilecție, aderarea României la programul Visa Waiver, dar și dialogul parlamentarul activ între Parlamentul României și Congresul SUA.
Românii ar putea călători în Statele Unite fără viză
Vizita delegației românești are ca și scop îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu SUA, bazată pe Parteneriatul Strategic şi apartenenţa la NATO.
De asemenea, vor avea loc întâlniri și cu mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din Statele Unite și ai comunității române din capitala americană.
Vor fi dezbătute teme privind relaţia bilaterală româno-americană, cooperarea în plan politic şi parlamentar, economic şi de securitate, precum şi proiecte internaţionale.
Printre cele mai importante discuții pe care oficialii români le vor purta cu americanii se referă la includrea țării noastre la programul Visa Waiver.
Reamintim că la începutul lunii februarie, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că țara noastră ar putea intra în program în 2025. Acesta a susținut în acea perioadă că e nevoie de un efort din partea autorităților române pentru a face toate demersurile necesare pentru ca românii să nu mai aibă nevoie de viză pentru a intra pe teritoriu american.
„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 %, așa cum suntem noi acum, la sub 3 % într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru atunci.
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din peste 40 de țări să călătorească în Statele Unite fără viză, pentru afaceri sau turism timp de 90 de zile.
Pentru a putea participa la programul american, o țară trebuie să respecte mai multe cerințe, cum ar fi: securitatea documentelor, gestionarea frontierelor și reglementările în domeniul imigrației.
În cazul României, principala piedică de a participa la program este reprezentantă de rata mare de respingere a vizelor ( peste 10% în 2020).
Cîțu: „Fac o evaluare a miniştrilor pentru a vedea performanţa Guvernului”