Marcel Ciolacu: PSD va propune înjumătățirea accizei la carburanți pe o perioadă determinată

Marcel Ciolacu crede că astfel se vor reduce prețurile carburanților

PSD ar putea propune în cadrul ședinței coaliției de guvernare ca acciza la carburanți să fie înjumătățită pe o perioadă determinată. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul PSD a precizat că această măsură ar putea conduce la controlarea creșterii inflației.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că i-a solicitat ministrului Finanţelor să realizeze o simulare privitoare la componența accizei în prețul carburanților.

„Am cerut ministrului de Finanţe o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componenta din preţ. A ajuns la 7 lei la motorina. Mi se pare un preţ deja ca efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie, pe o perioadă limitată, a înjumătăţirii accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a explicat că reducerea la jumătate a accizei la carburanți ar conduce la scăderea prețului carburantului. Potrivit lui Marcel Ciolacu, ”din calcule, preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru”.

Marcel Ciolacu a precizat că măsura s-ar putea aplica pe o perioada limitată, în funcţie de efectele resimțite de bugetul de stat. Preşedintele PSD a declarat că va prezenta propunerea în cadrul coaliției.

Ciolacu crede ca liberalizarea preţurilor la energie electrică s-a făcut haotic

Preşedintele PSD a mai spus că nu este de acord ca furnizorii de energie electrică să nu mai aibă un profit mai mare de 5%, propunere venită din partea PNL.

”Părerea mea este că trebuie să plecăm de la producători şi să vedem de ce au crescut atât de mult preţurile”, a precizat Marcel Ciolacu.

”Cred că este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a preţurilor haotică, neluând în calcul o eventuală criză energetică şi consider că prioritatea unu a coaliţiei şi a guvernului este de a ajunge cu anumite măsuri de impozitare şi supraimpozitare a veniturilor excepţionale, aşa cum se întâmplă la gaze, să fie introduse şi la energie electrică”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a explicat că impozitarea ar trebui să se facă pe tot lanţul, și nu doar în cazul producătorilor.

”Nu poţi să ajungi de la un preţ de 115 lei, în primul pas, la 700 şi apoi să ajungi la 2.000 de lei”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus că PSD a propus, încă din cursul lunii ianuarie, și acordarea de vouchere persoanelor cu venituri mici. ”Se calculează şi vom veni cu toate aceste detalii”, a spus el.

Potrivit preşedintelui PSD, cel mai important lucru este ca preţul la energie să fie ”predictibil”.

”Nu a cerut nimeni piaţă reglementată sau nereglementată. Trebuie să stopăm, în acest moment, această escaladare a preţurilor, nesustenabilă economic. Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri şi nu putem îngropa o ţară întreagă, şi aici nu vorbim doar de consumatorii casnici. Este evident că statul, în astfel de cazuri, trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, astfel încât aceste lucruri să nu se mai întâmple”.

Marcel Ciolacu își laudă miniștrii: „Să mă ierte Dumnezeu, sunt mai performanţi miniştrii PSD, asta este! Nu trebuie să ne supărăm!”

Articolul precedentScandal în Parlament. George Simion: „Scoateţi profesioniştii din comisia de apărare şi lăsaţi caricaturile”
Articolul următorMunicipiul Ploiești, în pericol să rămână fără apă caldă de la 1 aprilie!