Municipiul Ploieşti ”riscă să rămână fără apă caldă pe perioada verii”, a anunțat Primăria Ploieşti.
Contractul de furnizare a agentului termic în sistem centralizat va expira pe 15 mai, a anunțat Primăria Ploiești. Data avansată de reprezentanții Primăriei nu este însă cea reală, municipiul urmând să rămână fără apă caldă mult mai devreme, mai exact de la 1 aprilie.
În timp ce Primăria Ploiești a anunțat că locuitorii municipiului nu vor mai avea apă caldă începând cu data de 15 mai, societatea care furnizează agent termic a denunțat contractul în toamnă și a transmis că pe data de 31 martie oprește alimentarea cu apă caldă.
”Contractul cu operatorul Veolia Energie Prahova privind serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, în municipiul Ploieşti, expiră în data de 15 mai 2022. Timpul rămas pentru finalizarea licitaţiei este foarte scurt. Iar Ploieştiul riscă să rămână fără apă caldă pe perioada verii. În calitatea de lider, Consiliul Judeţean Prahova a fost singurul în măsură să demareze aceste proceduri. Din punctul de vedere al municipalităţii lucrurile merg destul de greu. De aceea, conducerea Primăriei a convocat, conform statutului, AGA ADI Termie Prahova luni, 21 februarie 2022 la ora 16.00. Din păcate, şedinţa nu s-a putut ţine, singurii prezenţi fiind reprezentanţii primăriei Municipiului Ploieşti – primarul Andrei Volosevici, alături de viceprimarii Magdalena Trofin şi Daniel Nicodim”, a transmis Primăria Ploieşti.
Primarul Andrei Volosevici încearcă de jumătate de an să rezolve problema
Pentru rezolvarea situației, oficialii Primăriei au convocat Adunarea Generală a Acţionarilor a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Termie (ADI) Prahova. La şedinţă au venit doar reprezentanții Primăriei Ploieşti, în timp ce reprezentanții Consiliului Judeţean Prahova au lipsit.
Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, care este membru PNL la fel ca şi preşedintele Consiliului Judeţean, a afirmat că face demersuri de jumătate de an pe lângă autorităţile judeţene şi centrale pentru ca problema furnizării apei calde să fie rezolvată.
”Nu se pune problema ca alimentarea cu căldură în acest sezon să fie în pericol, dar se pare că lucrurile nu se mişcă în ritmul în care ar trebui. De mai bine de 8 luni de zile am transmis îngrijorarea mea atât la Consiliul Judeţean Prahova, cât şi la Guvernul României şi Ministerul Energiei ”, a declarat Andrei Volosevici.
Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Termie Prahova este condusă de liberalul Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina. Acesta este judecat de mai mulţi ani pentru corupţie.
Directorul ADI Termie Prahova, Horia Tiseanu, a confirmat că cei patru reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova nu au fost prezenţi la şedinţa convocată de reprezentanții Primăriei Ploieşti.
„Nu se cade ca eu să-i întreb acuma de ce nu au fost prezenţi. Pentru că ei fac parte din altă instituţie. (…) Nu sunt şeful dumnealor”, a declarat Horia Tiseanu.
La ora actuală există două firme interesate de preluarea contractului pentru furnizarea căldurii şi apei calde în municipiul Ploieşti. Valoarea contractului este în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.
„Posibilii ofertanţi au solicitat prelungirea perioadei pentru depunerea ofertelor. În loc de 28 februarie care era termenul iniţial de depunere a ofertelor, s-a prelungit până pe 14 martie”, a declarat Horia Tiseanu.
Demersurile privind procedura de achiziţie publică pentru finalizarea unui nou contract au început la sfârșitul anului trecut. Documentele au fost depuse pe SICAP la jumătatea lunii decembrie 2021. Horea Tiseanu afirmă că este puţin probabil ca un nou contract să fie semnat înainte de 31 martie.
„Mie îmi pare foarte rău că există acest spectru de a rămâne fără apă caldă. Dar vă asigur că noi am făcut tot ce am putut ca să mergem conform legii cu această achiziţie publică. (…)”, a mai declarat Horea Tiseanu.
Operatorul Compania Veolia Energie Prahova a anunţat, pe data de 27 octombrie anul trecut, că reziliază înainte de termen contractul în baza căruia furnizează agent termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti. Oficialii companiei au invocat existența unor „pierderi financiare importante înregistrate lunar”. Ei sunt nemulțumiți de „dezechilibrul financiar” cauzat de „neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către autorităţile locale”.
Al doilea dosar penal pentru spargerea unui termometru cu mercur, la Ploiești