Sursa: Facebook

Procurorii anticorupție îl acuză pe un comisar-șef de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași că fabrica dosare la comanda unor aleși locali din județ.

Gheorghe Cătălin Țibulică – pe numele său, va fi judecat pentru luare de mită, șantaj, cercetare abuzivă (2 fapte), dar și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (2 fapte).

În dosarul Direcției Naționale Anticorupție au mai fost cercetați și trimiși în judecată la Tribunalul Iași și consilierii locali – Liviu Dobre, din cadrul Consiliului Local al comunei Rediu, județul Iași, pentru dare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, și Vasile Giurgiuveanu – din cadrul Consiliului Local al comunei Tătăruși, județul Iași, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Faptele, arată procurorii anticorupție, s-au derulat pe parcursul anului trecut, până când pe fir au intrat chiar colegii comisarului de la DGA. Potrivit anchetatorilor, „inculpatul Țibulcă Gheorghe Cătălin ar fi inițiat și derulat activități de urmărire penală în scopul favorizării intereselor inculpaților Giurgiuveanu Vasile și Dobre Liviu, persoane care făceau parte din anturajul relațional apropiat al polițistului”.

Concret, comisarul șef constituia dosare penale „pe baza unor petiții sau procese-verbale de sesizare din oficiu în care ar fi fost consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului și în care s-ar fi desfășurat cercetări față de persoane cu care inculpații Giurgiuveanu Vasile și Dobre Liviu ar fi fost în conflict, direcționând cursul anchetelor în sensul dorit de aceștia” și totodată a amenințat constant o femeie, „cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obține de la aceasta un denunț în legătură cu presupuse fapte de natură penală ce ar fi fost săvârșite de către primarul unei comune, cu care inculpatul Dobre Liviu s-ar fi aflat în conflict”.

O ultimă faptă a constat în aceea de a furniza „informații nedestinate publicității rezultate și din activitatea de cercetare penală efectuată personal de ofițerul de poliție inculpaților Giurgiuveanu Vasile și Dobre Liviu, care ar fi fost folosite ulterior de către aceștia împotriva persoanelor cu care s-ar fi aflat în conflict (prin sesizarea administrativă a unor instituții – Instituția Prefectului Județului Iași, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc. sau prin diseminarea către ziariști în vederea publicării unor articole denigratoare)”.

Articolul precedentBugetul României, adoptat fără avizul CSAT. Augustin Zegrean: „Faptul că nu s-au respectat avizele nu este nicio problemă”
Articolul următorA fost sau n-a fost? George Simion, într-o vizită privată la Vatican?