Sursa: Captură video TVR

Bugetul de stat pentru anul 2024 a fost aprobat ieri de Parlament, cu 299 de voturi „pentru” și 82 de voturi „împotrivă”.

Comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, marți, iar în plen au avut loc dezbaterile generale, după care a urmat votul.

Și, dincolo de declarațiile belicoase ale parlamentarilor și scandalul inerent cu care deja ar trebui să fim obișnuiți, adoptarea bugetului a mai lăsat loc și de o altă discuție: nu a existat aviz favorabil din partea Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Nu a existat niciun fel de aviz, de altfel, însă, potrivit fostului președinte al Curții Constituționale a României, aceasta „nu este (…) o problemă”.

Augustin Zegrean a explicat aseară la B1 TV că Guvernul și Parlamentul nu sunt obligate să respecte avizul CSAT pentru adoptarea bugetului de stat, dar sunt obligate să îl ceară.

Dacă l-au cerut, este OK, pentru că Parlamentul este forul legislativ suprem. Nu poate o instituție din acestea care dau un aviz consultativ să oprească Parlamentul din a adopta o lege. Nu e valabil numai pentru legea bugetului, pentru orice lege este valabil.

Am mai avut situații. (…) O singură dată am avut o situație când CSAT nu a fost întrebat și atunci, sigur, legea a plecat înapoi la Parlament pentru că nu a fost solicitat avizul, dar avizele acelea sunt consultative. (…)

„Sigur că bine ar fi să se dea – sau cum e cazul Consiliului Economic și Social, care a dat un aviz negativ, Parlamentul ar fi putut să țină, sau măcar Guvernul ar fi putut să țină seama de acel aviz și să încerce să dreagă lucrurile, să se pună de acord cu opinia, mai ales că acolo, la Consiliul Economic și Social, sunt (…) oameni cu foarte multă știință de carte, dar se pare că Guvernul e mai deștept decât toți (…).

Faptul că nu s-au respectat avizele nu este nicio problemă. Nici avizul Consiliului Legislativ nu este obligatoriu de respectat”, a precizat Augustin Zegrean pentru sursa citată.

Or totul a fost simplu: proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 și Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2024, ambele în procedură de urgenţă, au avut propuneri din partea comisiilor pentru adoptare. Au fost adoptate, iar de acum urmează a fi depuse „la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii”.

Articolul precedentCiolacu, despre „inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR”
Articolul următorComisar șef al DGA Iași, acuzat că fabrica dosare la comanda a doi consilieri locali din Rediu și Tătăruși