Nu doar oamenii „simpli” țin la tradițiile de sărbători, așa cum ne-au fost lăsate din moși strămoși, ci și politicienii momentului, pare că vrea să asigure ex-liderul USR PLUS Dan Barna.
Ieri, Barna a postat un „scurt metraj” legat de experiența sa personală din ziua de Ignat – dacă tot era 20 decembrie.
Aparent, Barna a făcut o vizită în județul Ialomița fix în ziua de Ignat, ocazie cu care a ajutat la tăierea porcului. Barna a postat și un filmuleț pe Facebook, însă nu este clar dacă a ajutat și la sacrificarea propriu-zisă. Cert este doar că s-a cinstit cu gospodarii locului, în timp ce ajuta la pârlitul și curățatul animalului, precum și la porționarea șoricului.
Filmulețul postat de Barna are și o explicație scrisă, anume că toată experiența îi aduce aminte de copilărie, când, aflat în vacanță la bunici, participa la tradiția legată de tăierea porcului – potrivit vârstei de atunci.
Și, din câte explică, chiar și în viața de adult a păstrat tradiția de Ignat, dacă s-a ivit vreo invitație. Ca și acum, când a fost invitat la Gârbovi, Ialomița, „unde alături de câțiva colegi și prieteni, în curtea gospodarului locului Vasile Popa, am avut bucuria să contribuim, în mod firesc, la păstrarea unei tradiții la care ținem cu toții”.
La final, Dan Barna le mulțumește celor care l-au invitat: „A fost o plăcere și o experiență să vă ajut un pic la porc”.
„În copilărie, de Ignat, eram negreșit la bunici. Pentru ei tăierea porcului era un moment esențial în pregătirile pentru Crăciun. Atmosfera era ca în mai toate casele în care această tradiție e păstrată: multă voie bună și sarcini judicios împărțite de gospodarul în a cărui curte te aflai. Noi, copiii, mârâiam întâi dimineața de frig și de trezit devreme, dar odată activați ajutam cu ce puteam, comentam curioși și încercam, nu întotdeauna cu succes, să nu stăm în calea adulților. Și mai erau distracțiile momentului: călăritul porcului, bășica umflată – cu boabe de porumb în ea ca să zornăie, competiția între copii ca să prinzi niște ureche crocantă sau coada și alte năzbâtii cu șorici.
După ce bunicii mei n-au mai fost, n-am refuzat niciodată o invitație de a lua parte la tradiția Ignatului. Pentru că de fiecare dată, în astfel de ocazii, se păstrează viu un spirit de comunitate și familie. Și nimic nu e mai important decât sentimentul că aparții unei comunități și unei familii cu care împarți bune și rele”, scrie Barna pe Facebook. Nu este totuși clar dacă ideea acestei „promovări” îi aparține sau acesta are în spate o echipă de comunicare.