Foto: PS News

Proiectul de lege privind introducerea certificatului Covid se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional. Potrivit Ministerului Sănătății, „certificatul Covid va fi introdus în momentul înregistrării  unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”.

De asemenea, „acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului Covid și va fi favorabilă controlului pandemiei”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit proiectului prividn certificatul Covid la locul de muncă, discutat în Coaliție, testarea gratuită a angajaților trebuie să se facă pentru o perioadă de maximum 45 de zile prin caordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

Voucherele sunt gândite pentru testele antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate (în farmacii, la medicul de familie, clinici private sau de stat) astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională. Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul. Angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere/ tichete.

Conform estimărilor social-democraților, banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

AUR-ul și protestul anti-certificat

Deși proiectul privind certificatul Covid a fost îmbunătățit de către social democrați, nu toți parlamentarii acestei formațiuni sunt de acord cu implementarea lui. Un exemplu este cel al deputatului Daniel Ghiță, care a declarat în urmă cu câteva zile, că va vota împotriva acestui document. „Pe 21 decembrie voi vota pentru libertate și împotriva certificatului verde! Am fost, sunt și voi fi împotriva certificatului verde, indiferent cum i se spune și sub ce formă este strecurat la vot”, scria Ghiță pe contul său de socializare.

Astăzi, de la ora 9.00, exact când are loc dezbaterea acetui proiect, cei de la AUR organizează un protest în Capitală.

„Noi AUR de fiecare dată când am participat la proteste ne-am asigurat că ele sunt pașnice și democratice și asigur pe toți care vin mâine (n.r. marți) că la fel se va întâmpla cu protestul de la ora 9”, a declarat George Simion, co-președintele AUR. Totodată, acesta le dă un sfat jandarmilor: să stea cuminți.

„Singura forma în care pot apărea violențe e doar dacă Jandarmeria introduce acei celebri agitatori. Pentru ca știm și noi… avem detalii… și sfătuim jandarmeria să fie cuminte”, a mai spus Simion.

Parlamentarii AUR au făcut din nou scandal în Parlament

Articolul precedentCioloș a văzut cozi în vămi: „Vrem să circulăm liber în Europa? România trebuie să devină stat membru al Spațiului Schengen”
Articolul următorDan Barna, tutorial cu tăiatul porcului!