Marea Britanie interzice paietele, iar elevii sunt sfătuiți să poarte haine mai vechi sau să împrumute articole vestimentare, cu ocazia Crăciunului.
Sunt doar câteva din exemplele prin care cei mici sunt învățați să celebreze sărbătorile de sfârşit de an.
În acest mod, se păstrează respectul față mediul înconjurător, evitând poluarea cu plastic.
Inițiativa vine la o lună după Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 26), informează AFP citată de Agerpres.
Copiilor le place ideea că un obiect care nu este uzat să poată fi oferit altcuiva, care va putea să îl folosească în anul următor
Tradiţia ”puloverului de Crăciun” poate fi respectată, fără să contribuie la poluarea planetei.
De exemplu, într-o şcoală gimnazială pentru fete din oraşul Portsmouth, situat în sudul Angliei, elevele au fost sfătuite să facă schimb între ele de pulovere de Crăciun mai vechi. Elevele au preferat schimbul, în loc să cumpere altele noi, arată Radio Eco Natura.
”A fost o idee bine primită atât de părinţi, cât şi de fete. Ele sunt foarte interesate de problematica mediului înconjurător. Copiilor le place ideea că un obiect care nu este uzat să poată fi oferit altcuiva, care va putea să îl folosească în anul următor”, a declarat directoarea unei unităţi de învăţământ.
Paietele din haine nu sunt biodegradabile. Multe articole vestimentare conțin plastic, iar spălarea lor poluează oceanele
Pentru a proteja mediul, Graham Frost, directorul Şcolii primare „Robert Ferguson” din Carlisle, oraş din nordul Angliei, a interzis, şi el, paietele.
Motivul este că acestea nu sunt biodegradabile și sunt prea des utilizate în cadrul activităţilor artistice.
”Este imperativ să facem tot ce este posibil pentru a fi o forţă a schimbării şi, într-o anumită măsură, o forţă de influenţă. Trebuie să-i pentru pregătim pe elevi pentru un viitor ameninţat de schimbările climatice”, a declarat diresctorul.
Industria modei este deosebit de poluantă. Un trend care se schimbă în funcție de sezon are un impact foarte nociv asupra mediului înconjurător
Există numeroase firme românești, dar și branduri din străinătate care promovează moda sustenabilă. Conceptul implică producerea hainelor după principii eco.
De asemenea, este important ca oamenii să folosească materiale care nu influențează negativ planeta și să recicleze.