Bătălia pentru Rosal Grup SA s-a amplificat după ce a avut loc o întâlnire de taină în Dubai între directorul Rosal, Bogdan Niculescu și Marian Goleac, omul de încredere al primarului Băluță. Se întâmpla în octombrie 2022, cu câteva zile înainte de licitația pentru contractul de 1,5 miliarde lei pentru colectarea deșeurilor la care participa și Rosal SA, operatorul care se ocupă de salubrizarea sectorului din 2018. După ce au apărut în presă poze de la întâlnirea din Dubai, licitația a fost anulată, iar contractul Rosal Grup SA a fost prelungit cu un an.
După o lună, Bogdan Niculescu a organizat o adunare a acționarilor de la Rosal Grup, de la care a lipsit Honorius Prigoană, noul deținător al pachetului de 52% din acțiuni. Niculescu a obținut aprobarea transformării companiei Rosal Grup SA în United Waste Solutions SRL, la care s-a „înfipt” administrator până 2032.
Hotărârile AGA de la Rosal au fost suspendate de Tribunalul București până la judecarea litigiului pe fond și până atunci, din punct de vedere juridic, United Waste SRL nu există, există doar Rosal Grup SA.
Deși a fost notificat din aprilie în legătură cu deciziile Tribunalului București, în octombrie primarul Băluță a încheiat un nou contract, în valoare de 283,7 milioane de lei, adica 56,7 milioane euro, cu United Waste Solutions SRL a cărei înființare este suspendată de instanță și în consecință, este o firmă „fantomă”.
Să începem cu sfârșitul. Contract de 56,7 milioane euro, atribuit firmei United Waste Solutions SRL, „fantoma” Rosal Grup S.A.
La începutul lunii noiembrie a expirat contractul pentru salubrizarea Sectorului 4, contract atribuit în noiembrie 2022 firmei Rosal Grup SA de primăria condusă de Daniel Băluță. Acel contract, în valoare de 60 milioane euro, cu durata de un an, a fost încheiat într-o situație de forță majoră după ce expirase contractul-cadru dintre Primăria Sector 4 și Rosal Grup pentru perioada 2018 – 2022 și licitația pentru desemnarea unui nou operator de salubritate a fost anulată.
În 2023 ar fi trebuit reluată organizarea licitației pentru selectarea unui nou operator care să colecteze deșeurile din Sectorul 4 în următorii cinci ani, dar nu s-a întâmplat nimic. De ce?
Pe surse, am aflat că, pe 18 octombrie, Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, a încheiat un nou contract cu United Waste Solutions SRL, care este „clona” companiei Rosal Grup SA. Potrivit surselor noastre, contractul ar fi în valoare de 283,7 milioane de lei, adică 56,7 milioane de euro.
„Ziarul de Investigații” a solicitat Primăriei Sector 4 detalii în legătură cu valoarea și procedura de atribuire a acestui contract pe bani publici, dar până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Aparent, contractul semnat pe 18 octombrie ar fi o prelungire a contractului atribuit în noiembrie 2022 companiei Rosal Grup SA, sub noua sa denumire și identitate juridică, United Waste Solutions SRL.
Dar transformarea Rosal Grup în United Waste Solutions, pusă la cale de directorul Bogdan Niculescu, a fost contestată de fondatorul Rosal, Silviu Prigoană și de fiul acestuia, Honorius Prigoană, care a preluat pachetul de 52% din acțiunile companiei. Cei doi au contestat în instanță deciziile AGA.
În ianuarie 2023, Tribunalul București a suspendat hotările AGA prin care Rosal Grup a fost transformată în United Waste Solution și în aceste condiții nu există, nici din punct de vedere juridic, nici la Registrul Comerțului, firma cu care Primăria condusă de Daniel Băluță a încheiat contractul pe data de 18 octombrie. E o firmă „fantomă”. Cum poate fi încadrată juridic semnarea unui contract de zeci de milioane euro, din bani publici, cu o firmă care nu există?
Altă neregulă: contractul a fost încheiat pe 18 octombrie, anunțul a apărut pe SEAP pe 9 noiembrie
Tot pe surse, am aflat și altă situație ciudată în legătură cu încheierea noului contract. Primăria Sectorului 4 a încheiat contractul cu United Waste Solutions pe 18 octombrie, iar procedura de achiziție publică a apărut pe SEAP trei săptămâni mai târziu, pe 9 noiembrie.
„Ziarul de Investigații” așteaptă în continuare precizările Primăriei Sector 4 în legătură cu procedura de atribuire a contractului. E clar că nu mai era timp pentru organizarea unei licitații, ale cărei etape procedurale ar fi durat câteva luni, iar în toată această perioadă trebuia să existe un operator care să colecteze deșeurile din sector, dar atribuirea unui contract de zeci de milioane de euro trebuie să aibă la bază o procedură riguroasă.
„Lovitură de palat” la Rosal Grup SA. „Firma lui Prigoană”, preluată ostil de directorul Bogdan Niculescu
Rosal Grup SA București, cunoscută în mediile de afaceri ca „firma lui Prigoană”, a devenit miza unui război între familia Prigoană și directorul general Bogdan Niculescu. Silviu Prigoană, fondatorul și acționarul majoritar al Rosal, deținea 52% din acțiunile companiei, pe care în iunie 2022 le-a cesionat fiului său, Honorius Prigoană. Niculescu, este director general al companiei de peste un deceniu, și a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Silviu Prigoană, a încercat o „lovitură de palat” pentru preluarea controlului Rosal Grup.
Cel mai important aliat al lui Niculescu este un alt fost om de încredere al lui Silviu Prigoană, avocatul Gabriel Găman, juristul șef al firmei, prieten de peste 30 de ani, pe care Prigoană l-a împuternicit să îl reprezinte în bordul companiei printr-un contract de fiducie. Alt aliat al lui Niculescu este Alexandra Costache, director financiar al Rosal, eminența cenușie care l-a învățat pe Niculescu secretele ascunderii profitului prin achiziții imobiliare, dar și strategii fiscale.
În perioada 2015 – 2020, Consiliul de Administrație al Rosal era format din directorul general Bogdan Niculescu (președintele CA), fratele acestuia Jean Niculescu (asociat la o firmă de salubritate concurentă, Blue Planet Service SRL), Gabriel Găman – reprezentantul lui Prigoană, Minea Gheorghe (deținătorul unui pachet de 10% din acțiuni) și Dumitru Mihalache.
O primă tentativă a lui Niculescu de preluare a controlului Rosal a avut loc pe 8 septembrie 2023, dar hotărârile adoptate atunci au fost contestate de Prigoană și au fost suspendate de Tribunalul București prin Sentința nr 2.707/11.11.2022.
Pe 6 decembrie 2022, a fost organizată o nouă Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri, printre care prelungirea mandatelor membrilor Consiliului de Administrație și al directorului general, schimbarea denumirii firmei dar și schimbarea formei juridice a Rosal, care trecea de la Societate pe Acțiuni (SA) la SRL.
Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial nr 54.440/30.12.2022, la AGEA de pe 6 decembrie au participat următorii acționari ai Rosal Grup: Imperial Master Invest SRL (care deține 20%), Dan Gabriel Găman (30%), Gheorghe Minea (10%). Lipsea Honorius Prigoană, deținătorul a 40% din acțiuni.
Printre deciziile aprobate, cea mai importantă în strategia „loviturii de palat” era cea de la punctul 1: „Aprobarea schimbării denumirii și formei juridice a societății din ROSAL GRUP SA în UNITED WASTE SOLUTIONS SRL”. Era schimbată nu numai denumirea ci și forma de organizare juridică a firmei, din „SA” în „SRL”. La punctul 13 a fost prevăzută o modificare a art 10, în sensul că „societatea este administrată de administratorul Niculescu Bogdan (…) numit pentru o perioadă de 10 (zece) ani cu drepturi depline”. Adică până în 2032!
Prin această „lovitură de palat”, Rosal Grup SA ar trebui să dispară, fiind transformată în United Waste Solutions SRL, iar Bogdan Niculescu să devină pentru o lungă perioadă de timp administratorul afacerilor fostei Rosal Grup.
Tribunalul București a suspendat transformarea Rosal Grup SA în United Waste Solutions SRL
Deciziile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Rosal Grup SA au fost contestate în justiție de Silviu Prigoană și Honorius Prigoană, în contradictoriu cu „pârâții” Bogdan Niculescu și United Waste Solutions SRL. Contestația a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București pe 27 decembrie 2022.
Pe 13 ianuarie 2023, instanța de la Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul 36.567/3/2022, dispunând suspendarea hotărârilor aprobate pe 6 decembrie, până la judecarea cauzei pe fond în dosarul 36.566/3/2022.
„Instanța (…) Admite cererea formulată în contradictoriu cu pârâta United Waste Solution SRL (fostă Rosal Grup SA), prin reprezentant legal Niculescu Bogdan. Suspendă executarea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Rosal Grup S.A. din data de 06.12.2022, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 36.566/3/2022”, se spune în hotărârea nr 83/13.01.2023.
O avalanșă de procese „în cascadă”
Deci a fost suspendată transformarea Rosal Grup SA în United Waste Solutions SRL până la judecarea dosarului 36.566/3/2022, înregistrat la Secția a 6-a Civilă a Tribunalului București pe 27 decembrie 2022, la cererea lui Silviu Prigoană și Honorius Prigoană, deținătorii pachetului de 40% din acțiuni, care au solicitat instanței o „acţiune în anulare a hotărârii AGA”.
Pe 10 noiembrie 2023, instanța s-a pronunțat în dosarul nr 36.566/3/2022, dispunând suspendarea cauzei „până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 698/3/2023 al Tribunalului Bucureşti”.
Să vedem ce este și cu dosarul nr 698/3/2023. După ce Silviu și Honorius Prigoană au contestat deciziile AGA la Tribunalul București, a contraatacat Bogdan Niculescu. Pe 10 ianuarie a fost înregistrată la Secția a 4-a Civilă a Tribunalului acțiunea de „anulare act juridic” a lui Niculescu și United Waste SRL împotriva lui Silviu și Honorius Prigoană. Niculescu a cerut anularea cesionării pachetului de 40% din acțiunile Rosal de către Silviu Prigoană, fiului său, Honorius Prigoană. Cesiunea acțiunilor a avut loc în baza contractului autentificat sub nr 979/22.06.2022 la cabinetul notarial SPN Moraru Raluca.
În dosarul nr 698/3/2023, pe 20 ianuarie 2023 instanța și-a declinat competența în favoarea instanței de la Secția a 6-a Civilă a Tribunalului și s-a ajuns la dosarul nr 698/3/2023*, în care, pe 19 septembrie 2023, instanța a trimis dosarul la completul C1 Fond din cadrul Secţiei a 6-a Civilă, învestit cu soluţionarea dosarului nr. 23219/3/2022 având acelaşi obiect şi cauză, anularea cesiunii.
În dosarul nr 23.219/3/2022, înregistrat la Tribunalul București pe 26 august 2022, pentru „constatare nulitate act” reclamantul e Rosal Grup SA, iar „pârâții” sunt Silviu și Honorius Prigoană. Deci acțiunea fusese deschisă de Bogdan Niculescu, înaintea „loviturii de palat”. „Actul” care trebuia anulat se referă la cesiunea acțiunilor. În acest dosar, instanța s-a pronunțat pe 12 decembrie 2022, când a dispus laconic: „anulează cererea”!
Din punct de vedere juridic, lucrurile stau la modul următor: prin decizia nr 83/13.01.2023 a Tribunalului București, transformarea Rosal Grup SA în United Waste Solutions este suspendată. Judecarea cauzei va fi reluată în dosarul 36.566/3/2022, după ce în instanța din dosarul nr 698/3/2023 va lua act de sentința în dosarul nr 23.219/3/2022, în care instanța a dispus din luna august 2023 respingerea cererii de anulare a cesiunii pachetului de 40% din acțiuni.
Primarul Băluță, notificat din aprilie că Bogdan Niculescu nu mai e directorul Rosal, iar United Waste Solutions SRL nu există
La începutul lui aprilie 2023, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost notificat de Honorius Prigoană că Tribunalul București a suspendat hotărârile de modificare a denumirii și formei juridice a Rosal Grup SA, dar a suspendat și prelungirile mandatelor membrilor CA și a mandatului directorului Niculescu.
„Vă aduc la cunoștință faptul că societatea ROSAL GRUP SA/UNITED WASTE SOLUTION S.R.L nu are un reprezentant legal, mandatul fostului reprezentant Bogdan Niculescu a expirat încă din data de 01.03.2023, iar numirea unui administrator care s-a încercat a fi dispusă prin AGEA din data de 08.09.2022 și 06.12.2022 a fost suspendată ca efect al admiterii ordonanțelor președintiale de suspendare prin Sentința Civilă nr. 2.707/11.11.2022, pronunțată de Tribunalul București Secția a VI-a Civilă și prin Sentința Civilă nr. 83/13.01.2023, pronunțată de Tribunalul București Secția a VI-a Civilă (sentințe rămase definitive), motiv pentru care vă solicit să nu dați curs niciunei solicitări și să nu intrați în noi raporturi juridice cu această societate prin persoana care se pretinde reprezentant legal acesteia până când situația juridică nu va fi clarificată în privința reprezentantului legal.
Orice act încheiat cu societatea prin persoana care se pretinde fără drept reprezentant legal este lovit de nulitate absolută și nu produce efecte juridice”, se spune în notificare adresată primarului Sectorului 4 de către Honorius Prigoană.
Primarul Băluță nu a luat în seamă hotărârea Hotărârea Tribunalului București cu nr 83/2023 și potrivit surselor noastre, pe 18 octombrie a semnat contractul de 56,7 milioane euro cu United Waste Solutions SRL, reprezentată de Niculescu.
Primăria Giurgiu a ținut cont de hotărârea Tribunalului București și a revenit la relațiile contractuale cu Rosal Grup
La Giurgiu, unde contractul de colectare a deșeurilor era deținut de Rosal Grup, schema lui Bogdan Niculescu, de substituire a Rosal Grup cu United Waste Solutions SRL, a ținut o vreme. Pe 12 ianuarie, primarul Adrian Anghelescu a încheiat un act adițional cu United Waste Solutions reprezentată de Niculescu.
Dar după ce a primit o notificare identică cu cea primită și „primarul de la 4”, actul adițional a fost anulat, revenindu-se la relațiile contractuale cu Rosal Grup SA.
„Având în vedere adresa nr 6.532/20.01.2023, transmisă prin e-mail de către Cabinetul de Avocatură Bosoancă Sorina și respectiv adresa nr 7.883/26.02.2023 vă comunicăm că am luat act de acestea, urmând ca instituția noastră să procedeze în consecință la încetarea Actului Adițional nr 22 din data de 12.01.2023 la contractul 7.344/13.02.2019 încheiat între UAT Municipiul Giurgiu și operatorul economic United Waste Solutions SRL”, se spune în adresa nr 7.883/27.01.2023, semnată de primarul Adrian Anghelescu.
Dovada că administrația din Giurgiu respectă decizia Tribunalului București este un anunț de pe site-ul Primăriei Giurgiu, în care se spune că „ROSAL GRUP, operatorul de salubritate din municipiul Giurgiu pune la dispoziția cetățenilor graficul de colectare a deșeurilor, pentru perioada septembrie-decembrie 2023”.
De ce Primăria Giurgiu s-a conformat hotărârii nr 83/12.01.2023 a Tribunalului București, iar Primăria Sectorului 4, condusă de Băluță, a refuzat acest lucru?
Bucureștenii din Sectorul 4 plătesc serviciul de salubrizare la firma „fantomă”
S-a ajuns la o situație extrem de ciudată. La Sectorul 4 din București și la Giurgiu există aceeași firmă de salubritate, dar la Sector 4 se numește United Waste Solutions SRL, iar la Giurgiu se numește Rosal Grup SA.
Locuitorii sectorului plătesc lunar facturile pentru „prestație salubritate casnic” emise de United Waste Solutions, firma „fantomă” controlată de Bogdan Niculescu și oficializată de primarul Băluță prin nerespecarea flagrantă a unei decizii a instanței de judecată.
Prejudiciile aduse de Niculescu companiei Rosal Grup și bugetului de stat, estimate la 30 de milioane de euro
Într-o plângere depusă la DIICOT, Silviu Prigoană se referă la modul în care a fost devalizat Rosal Grup. Spre exemplu, de câțiva ani Rosal Grup condus de Bogdan Niculescu plătește lunar Blue Planet Services, firma controlată de fratele său, Jean Niculescu, un milion de lei pentru închirierea unor utilaje de colectare a deșeurilor din Sectorul 4. Cu banii Rosal s-au făcut și afaceri imobiliare. Un exemplu e blocul cu 7 etaje de la intrarea în Parcul Carol pe care Rosal, condus de Niculescu l-a cumpărat de la Adrian Tărău cu 7 milioane euro.
Potrivit lui Silviu Prigoană, prejudiciul adus Rosal Grup, dar și bugetului de stat, de Niculescu și gruparea sa este de peste 40 de milioane de euro.
Licitație anulată, după ce au apărut poze de la întâlnirea din Dubai între Niculescu și Goleac, omul de încredere al lui Băluță
Să revenim la unele întâmplări misterioase din toamna lui 2022. Contractul-cadru al Rosal Grup SA pentru colectarea deșeurilor din Sectorul 4 în perioada 2018 – 2022 expira în noiembrie 2022. În martie 2022, Primăria Sectorului 4 a lansat procedura de atribuire a contractului-cadru pentru colectarea deșeurilor din sector pentru următorii 5 ani. Valoarea contractului cadru era de 1,5 miliarde de lei, adică 300 milioane de euro. Contractul anual era de aproximativ 60 milioane euro.
Licitația era programată pentru 8 noiembrie 2022, data la care urmau să fie deschise ofertele. Erau înscriși 6 operatori de salubrizare, printre care Romprest, Rosal Grup SA condusă de Bogdan Niculescu și Blue Planet Services, firma controlată de fratele său, Jean Niculescu.
Cu câteva zile înaintea licitației, pe rețele de socializare au apărut câteva poze realizate la Hotelul „Atlantis”, situat pe insula „Palm Jumeirah” din Dubai. În poze apăreau directorul general al Rosal, Bogdan Niculescu și Marian Goleac, fostul director al ADP Sector 4, omul de încredere al primarului Daniel Băluță.
ADP-ul lui Goleac s-a ocupat de coletarea deșeurilor din sector în 2017 și 2018, deci era omul potrivit pentru a discuta despre contractul de 1,5 miliarde de lei.
„Vineri, 22 octombrie, în jurul prânzului, managerul companiei de salubritate Rosal Grup, aterizează pe aeroportul internațional din Dubai. Bogdan Niculescu, 41 de ani, vizitează frecvent Emiratele Arabe în regim de citybreak. Rămâne până luni și de data asta. În scurt timp, șeful Rosal întâlnește la fața locului un personaj cu greutate în Sectorul 4: controversatul Marian Goleac, 55 de ani, om de bază al edilului Daniel Băluță. Goleac a fost director la societatea primăriei, poziție din care a mai lucrat cu Rosal.
Sunt cazați amândoi la Atlantis, The Palm, celebrul hotel din metropola arabă. Edificiul ridicat pe o insulă artificială de 65 de hectare are peste 1500 de spații de cazare, unele fiind subacvatice. Prețul unei camere duble pe noapte aici pleacă de la 1200 de dolari”, a relatat captura.ro
Cei doi au negat că ar fi avut o întâlnire de afaceri. Întrebat de jurnaliștii de la „captura.ro” în ce scop s-a întâlnit cu șeful Rosal, Goleac a răspuns „în scop întâmplător. Sunt foarte mulți români”, iar Niculescu a spus „e și el aici, într-adevăr, dar n-a venit cu mine”. Niciunul dintre ei nu a negat discuția pe care au avut-o. Răspunsul „n-a venit cu mine” nu înseamnă negarea discuției. Nu-i o regulă ca la o întâlnire de afaceri în Dubai partenerii să zboare cu același avion.
Cauza invocată pentru anularea licitației: interpretarea „per a contrario” a unor noi prevederi legale
Imediat după apariția în presă a fotografiilor de la întâlnirea de taină din Dubai, licitația pentru contractul de 1,5 miliarde de lei a fost anulată.
În „Decizia de anulare a procedurii – Acord cadru – Delegarea serviciului de salubrizare pe raza Sectorului 4”, nr P10.3/2.158/04.11.2022, a Primăriei Sector 4, condusă de Daniel Băluță, se spunea că licitația se anulează din cauză că „au intrat în vigoare prevederi legislative care impactează major domeniul procedurii și pe cale de consecință însăși derularea procedurii”, respectiv a OUG 133/29.09.2022, explicându-se că s-a ajuns într-o „situație care deși nu este prevăzută expres rezultă din interpretarea per a contrario a noilor dispoziții”!
Marea surpriză! Honorius Prigoană a fost invitat de Niculescu la „AGA” United Waste Solutions SRL, de pe 27 noiembrie!
La final avem și o știre interesantă. Bogdan Niculescu organizează la SRL-ul „fantomă” un fel de „AGA”, ca adunările generale ale acționarilor la societățile pe acțiuni, adică o „Adunare Generală a Asociaților”.
La „AGA” de pe 27 noiembrie este invitat să participe și Honorius Prigoană, care deține 52% din acțiunile Rosal Grup SA, dar din punctul de vedere al lui Niculescu acum ar deține 40 de „părți sociale” la SRL-ul „fantomă”.
Interesant este că acum Bogdan Niculescu recunoaște contractul de cesiune a pachetului de 40% din acțiunile Rosal, de la Silviu Prigoană la Honorius Prigoană, pe care îl și menționează în invitația la „AGA”.
Nu știm ce se va întâmpla pe 27 noiembrie. Niculescu a întins o capcană în speranța că prin participarea la „AGA” va obține dovada recunoașterii SRL-ului „fantomă” de către Honorius Prigoană, dar e o capcană prea ridicolă ca să fie luată în seamă și probabil că „marea surpriză” pe care o anunțam în intertitlu, va veni foarte curând.