Negocierile pentru formarea guvernării s-au încheiat sâmbătă seară, iar astăzi se va decide varianta de premier cu care PNL, PSD și UDMR se vor prezenta în fața președintelui Iohannis.
În funcție de numele celui cu care se va începe „rotativa” guvernamentală, că va fi Nicolae Ciucă sau Marcel Ciolacu, va există un format al portofoliilor pe care fiecare formațiune îl va avea, singurul care rămâne cu aceleași ministere indiferent de premier este UDMR, care are Dezvoltarea, Mediul și Sportul.
„Am finalizat programul de guvernare 99,99% acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat partea de conţinut a Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD, una cu premier PNL. Urmează ca mâine (duminică) să ne revedem şi să continuăm negocierile pe celelalte capitole, este vorba e a-l revedea, a face corecţiile necesare”, a afirmat Nicolae Ciucă, la ieșirea de la negocieri.
La rândul său, și liderul social democraților a mers pe aceeași linie, privind discuțiile din cadrul negocierilor, precizând că va da mai multe detalii privind componența guvernului abia în momentul în care se va stabili cine va fi primul premier al „rotativei”, care se va încheia pe 30 iunie 2023, cu o lună mai târziu decât s-a anunțat inițial. „Până luni, când vor merge la Cotroceni, vom lua aceste decizii şi vom merge cu o singură variantă”, a spus el.
Cât privește „pachetul social” intens discutat, Marcel Ciolacu a spus că au rămas aceleaşi propuneri. „Cel mai ambiţios proiect este faptul că vom avea, pe lângă acest pachet social, extrem de aşteptat, vom încerca să închidem şi cu 7% investiţii pentru anul viitor, ceea ce este o premieră”, a afirmat liderul social democraților.
De altfel, tot în acest context social, liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că ne aflăm într-o perioadă dificilă și „e musai să creștem pensiile, pentru că sunt oameni cu 800, 900 de lei și nu se descurcă. În primul rând trebuie să ne gândim la cetățenii României, trebuie să creștem salariile”, susținând că există resurse pentru aceste măriri, din taxe și impozite. „Din punctul meu de vedere ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an. Ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă, sau mai lungă, depinde”, a precizat Kelemen Hunor.
Cum va arăta viitorul guvern
Potrivit Digi 24, viitorul guvern va avea 20 de ministere, plus funcția de Secretar General al Guvernului, iar PSD ar urma să aibă 10 portofolii, PNL 8 și UDMR cele trei pe care le-a avut și în Cabinetul Cîțu.
Viitorul guvern va arăta astfel: Prim-ministru- Nicolae Ciucă, Vicepremier – Kelemen Hunor, Vicepremier PSD, Ministerele PSD: Ministerul Finanțelor- Adrian Câciu, Ministerul Apărării- Titus Corlățean/Vasile Dîncu, Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu, Ministerul Muncii – Gabriela Firea/Marius Budăi, Ministerul Familiei – Gabriela Firea/Marius Budăi, Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu/Vasile Dîncu, Ministerul Economiei- Radu Oprea, Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila, Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu; Ministere PNL: Ministerul Justiției- Alina Gorghiu, Ministerul Fondurilor Europene- Cristian Bușoi, Ministerul Energiei- Virgil Popescu, Ministerul de Interne- Lucian Bode, Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu, Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu, Ministerul Digitalizării – Raluca Turcan, Ministerul IMM-urilor și Turismului; Ministerele UDMR: Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila, Ministerul Mediului – Tanczos Barna, Ministerul Sportului – Eduard Novak
Șefia Camerei Deputaților ar urma să ajungă la Marcel Ciolacu și cea a Senatului la Florin Cîțu. Dacă funcția de la Cameră este vacantă după demisia lui Ludovic Orban, la Senat, situația este mai complicată. Căci actualul șef al Senatului, Anca Dragu nu poate fi schimbată decât de grupul care a propus-o, USR. Motiv pentru care, dacă Anca Dragu nu va pleca din funcție, noua coaliție se vede obligată să modifice regulamentul care prevede că președintele Senatului este ales pentru întreaga durată a mandatului.
Astăzi, de la ora 12.00 va avea loc ultima rundă a negocierilor, tot la Palatul Parlamentului, iar lista finală a Guvernului urmând să fie supusă apropbării conducerii celor două partide.
Reamintim că luni, de la ora 12.00, Klaus Iohannis a convocat consultări la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării noului premier. Astfel că cel mai probabil joi, 25 noiembrie, România va avea un guvern cu drepturi depline.