Arderi ilegale, Sintești (foto Facebook -Ministerul Mediului)

Două persoane au fost reținute pentru audieri în localitatea Sintești, județul Ilfov, în cadrul unei descinderi a comisarilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM), cu sprijinul Poliției, Jandarmeriei și IGSU, care a vizat arderile ilegale de deșeuri de lângă Capitală, a anunțat Ministerul Mediului, pe contul de socializare.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, în timpul intervenției, comisarii de mediu au fost atacați cu furci și alte obiecte de cei care au fost surprinși că ardeau ilegal deșeuri, însă intervenția promptă a luptătorilor SAS a pus capăt manifestărilor violente, făptașii fiind imediat imobilizați și reținuți.

De altfel, echipele Gărzii Naționale de Mediu patrulează zilnic în zonă, pentru oprirea acestor arderi ilegale, care duc la poluarea aerului din jurul Capitalei. Atacul a avut loc în momentul în care comisarii au sursprins mai multe focare în câmp, unde făptașii ardeau cabluri electrice, anvelope uzate și alte tipuri de deșeuri, formând nori de fum dens. Mai mult, a fost nevoie de intervenția a trei autospeciale de pompieri pentru stingerea incendiilor.

„Pentru astfel de fapte, comise în mod deliberat, nu trebuie să existe clemență, iar persoanele reținute riscă, alături de complicii lor, pe lângă amenzile primite, să plătească cu libertatea. Vom continua aceste acțiuni seară de seară, week-end de week-end, până se va înțelege foarte clar că nu ne jucăm cu sănătatea noastră. Îi felicit pe toți participanții de la acțiunea de astăzi și le mulțumesc pentru riscurile pe care și le asumă zi de zi, în lupta cu mafia arderilor ilegale”, a declarat ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna.

Arderi ilegale, Sintești

De altfel, săptămâna trecută, omisarii de la Garda de Mediu au confiscat peste 360 de kg de cabluri care urmau să fie incinerate, în aceeași zonă. Totodată, reprezentanții GNM susțin că „politica de a negocia cu contavenineții nu a dat rezultate”, aceștia reluându-și activitatea imediat după plecarea comisarilor, motiv pentru care s-a dispus, de data aceasta, o amendă usturătoarea, de 10.000 de lei pentru arderea deșeurilor.

În urmă cu mai bine de șase luni, comisarul GNM de la acea vreme, Octavian Berceanu, afirma  că ceea ce se întâmplă în Sintești este o problemă socială, ce nu poate fi rezolvată nici de GNM, nici de poliție, acolo fiind cazuri de „sclavie modernă”. „Schema, relativ simplă: sunt nişte oameni în faţă, pe strada centrală, cu case mari, frumoase, cu multe turle, care valorifică munca unor oameni extraordinar de săraci, cei mai săraci, poate, din România, care se găsesc la o sută de metri mai încolo, în spate, acolo unde nu ajunge nimeni”, declara Berceanu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Octavian Berceanu și dramele copiilor din Sintești

Articolul precedentNumele premierului ce deschide „rotativa” PNL-PSD se va stabili astăzi
Articolul următorClaudiu Năsui: „Cîțu și-a urmărit interesele cu sânge rece și cinism”