Liderul PMP Cristian Diaconescu a afirmat, la Prima TV, că are rezerve în privința funcționării „rotativei” guvernamentale, soluția pe care PNL, PSD și UDMR a găsit-o pentru formarea unui nou executiv. De altfel, Diaconescu susține că există o contradicție ca tocmai partidul care a dărâmat Guvernul Cîțu să fie cei care formează o coaliție.
„Am mari rezerve în legătură cu această rotativă. Pare un fel de cosmetizare a unei înţelegeri silite ce încearcă să se ofere mai ales activului de partid, ca şi o variantă. (…) Nu ştiu să funcţioneze undeva în lume. E drept, nici nu am un precedent să vă spun. M-au întrebat studenţii la Universitatea Americană cum într-o ţară în care cei aflaţi într-o coaliţie îşi dau jos propriul guvern. Deci, aşa ceva nu am mai auzit. (…) Sunt nişte situaţii paradoxale şi nu cred că nivelul de înţelegere politică este atât de mare în partidele din România încât să intre într-un astfel de mecanism”, a afirmat Cristian Diaconescu în emisiunea „Insider Politic” difuzată la Prima TV.
SIIJ-ul, între dezbatere și desființare
În ceea ce privește desființarea SIIJ, unul dintre subiectele intens dezbătute în cadrul negocierilor, fostul ministru al Justițiie consideră că „se poate desfiinţa, trebuie desfiinţat, poate şi ca valoare de semnal”, iar dosarele aflate în instrumentare la această secţie să fie împărţite la celelalte parchete în funcţie de competenţa acestora.
„S-a închis şi capitolul Justiţie. Până la 31 martie (n.r. – 2022), SIIJ să fie desfiinţată şi, ulterior, să se reînfiinţeze o structură care să se ocupe de probleme, o structură care să poată să respecte directiva Curții europene de Justiție şi MCV”, a declarat Nicolae Ciucă după încheierea negocierilor de duminică.
Acest lucru a fost confirmat și de către liderul UDMR Kelemen Hunor, care a precizat că SIIJ va fi desființată prin lege, iar atribuțiile și competențele acesteia trebuie date unei alte structuri, însă nu s-a discutat și despre acest aspect. „Nu. Desfiinţare. Dar acest lucru înseamnă că trebuie să se ocupe cineva şi de aceste dosare şi de cazurile care vor fi în viitor, dacă vor fi. Trebuie să le duci undeva. Nu înseamnă că reînfiinţezi un alt SIIJ. Vom vedea, vom găsi. (…) Asta va decide premierul împreună cu ministrul de justiţie”, a declarat Kelemen Hunor.