În data de 19 noiembrie, Cristian Popescu Piedone insista pe existența a peste 30.000 de tablete în depozitul Economat SRL. A insistat, a subliniat, a scris despre tabletele care ar fi trebuit să ajungă la elevi, în contextul pandemiei. Până ieri.

Este vorba despre un subiect din luna august, despre tabletele din luna august 2020, tablete care au prins praf în depozit și nu au fost distribuite la începutul anului școlar. Actuala primărie a insistat, fosta primărie a evitat să răspundă. Același Sector 5, aceiași elevi, aceleași tablete.

Motivele? Aparent, necunoscute. Aparent. Motivele se traduc prin bani mulți, bani din buzunarele elevilor.

Cine s-a ocupat de gestionarea tabletelor? Fostul primar PSD al Sectorului 5, Daniel Florea. De asemenea, acesta a nu a scăpat de DNA, așa cum nu a reușit să facă tabletele scăpate și nici nu a reușit să încaseze ceva bani pe ele.

Partea interesantă este că DNA preferă suspansul, Florea fiind chemat pentru a fi audiat în calitate de martor, fără a i se preciza despre ce dosar este vorba.

Uite tableta, nu e tableta: Întrebat dacă ancheta ar putea viza achiziția de tablete pentru elevi, el a răspuns:

Primăria Secorului 5 nu a mai achiziționat tablete pentru elevi. Voi vedea.

Fraza de ”Voi vedea” s-a tradus prin percheziții. Perchezițiile făcute de către procurorii DNA s-au desfășurat la mai multe adrese din Capitală și județul Ilfov „în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârșite în cursul anului 2020 și anterior”, conform comunicatului instituției.

Piedone răstoarnă Primăria Sectorului 5 cu susul în jos și publică în premieră Rapoarte Curții de Conturi: `ilegalități de ordinul milioanelor

Ofițeri ai Poliției Judiciare din cadrul DNA au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar și alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, de la departamentele de specialitate, legate de relația cu această societate comercială, potrivit unei precizări a Primăriei Sectorului 5.

Acțiunea ofițerilor Poliției Judiciare din cadrul DNA are legătură cu achiziția de tablete făcută de Economat SRL, arată sursă citată, la data de 19 noiembrie 2020.

Ce se întâmplă după o zi?

”Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Popescu Piedone, a promis, încă de la preluarea mandatului, că cetățenii vor avea acces la orice informație legată de Primărie și că transparența va fi cuvântul de ordine cât timp se va afla la conducerea instituției. În acest sens, edilul Sectorului 5 a făcut publice rapoartele ultimelor controale ale Curții de Conturi pe pagina web a administrației publice locale. Controalele privesc activitatea Primăriei Sectorului 5 din anii 2018, 2019 și parțial din 2020. Este pentru prima dată când astfel de documente sunt făcute publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5.

În rapoartele Curții de Conturi se regăsesc deplasări făcute ilegal pe sume foarte mari, atât ale celor aflați în trecut la conducere, dar și ale unor angajați, plăți nejustificate pentru servicii de salubrizare neefectuate, plăți neînregistrate, neînregistrarea unor obligații certe față de terți, cheltuieli cu utilitățile de aproape 2 milioane de lei, înregistrate în 2018 chiar dacă acestea erau din 2017, sume de ordinul milioanelor de lei de recuperat de la vechea conducere și foști angajați ai primăriei sau finanțări ale unor ONG-uri care nu sunt de utilitate publică.

Un exemplu de deplasare făcută ilegal este cea de la Cannes (Franța), în perioada 10-13 martie 2020, pentru care a fost plătită suma de 753.911 lei (peste 150.000 de euro), în condițiile în care evenimentul legat de un târg expozițional la care ar fi trebuit să participe reprezentanți ai Primăriei Sectorului 5 fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.”, anunță într-un comunicat remis presei Primăria Sectorului 5.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMinistrul Muncii, după ce a fost depistată pozitiv: „Trebuie vorbit mai mult despre măsuri de protecție dar și de întărire a imunității”
Articolul următorÎPS Teodosie, fost securist, vrea pelerinaj fără restricții
Jurnalist full-time / Pesimist part-time