Termoficarea Colterm
Sursa foto: Opinia Timișoarei

Municipiul Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură după ce E.On a anunțat că va sista furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor pe care compania de termoficare din Timișoara le are. Mai exact, 50 de mii de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără căldură și apă de luni, 25 octombrie.

„Primăria Timişoara şi Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, se arată în comunicatul de presă transmis de municipalitatea Timișoara, relatează g4media.ro. Primarul Timișoarei a precizat că s-au transferat, din bugetul local, peste 132 de milioane de lei către Colterm.

„Nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul şi am reuşit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016” a precizat Dominic Fritz.

Colterm are datorii istorice de 320 de milioane de lei

Chiar dacă reprezentanții primăriei au declarat că s-a achitat o parte din datorii, ajutorul de la bugetul de stat este necesar pentru a se putea livara agent termic în această iarnă.

„Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a mai precizat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Primaria Timişoara a mai precizat că a luat măsuri urgente pentru  continuarea funcţionării Colterm și că vor continua negocierile cu E.On pentru a găsi o formulă de a continua colaborarea. Mai exact, termoficarea Colterm ar putea trece producția pe bază de cărbune. Dominic Fritz a cerut alocarea de fonduri de la bugetul de stat și amânarea plăţilor pentru certificate de emisii care să sprijine companiile de termoficare și locuitorii. Totodată, una dintre soluții ar reprezenta creșterea tarifului pentru populație.

„Din păcate, Colterm va trebui să crească şi tariful pentru populaţie, tarif care de ani buni a rămas neschimbat şi care între timp acoperă doar o mică parte din preţul real de producţie”, se mai arată în comunicatul transmis de  Primăria Timişoara.

La începutul săptămânii, Dominic Fritz a anunțat intrarea în insolvență a companiei de termoficare Colterm. Societatea are datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost amendată cu 21 de milioane de lei pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană.

Societatea de termoficare Colterm din Timișoara a intrat în insolvență

Articolul precedentDacian Cioloș, atac dur la PNL: „Este de neînţeles ce doreşte acest partid”
Articolul următorDan Vîlceanu s-ar duce tot cu Florin Cîțu la Cotroceni
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.