Medicul Alexandru Rafila a afirmat, joi, că măsurile pe care le-a anunțat Iohannis în privința vacanței elevilor pot fi un punct de plecare, dar că nu sunt suficiente, căci „dacă iei o măsură și nu mergi până la capăt, rezultatele sunt discutabile”. Acesta face referire la închiderea școlilor, pentru 2-3 săptămâni, dar păstrarea deschisă a centrelor comerciale. E drept că accesul în acesta se va face pe baza certificatului verde, însă de cele mai multe ori este lăsată „garda jos”, mai ales când vorbim de cei foarte mici, care nu se încadrează încă în schema de vaccinare.

„Acum e momentul să întrerupem școlile pentru o perioadă de 2-3 săptămâni sau mai mult, am văzut că au luat decizia asta cu vacanța, sigur că e discutabilă decizia cu vacanța fiindcă nu mai ai nevoie de școală online și nu mai trebuie să plătești părinții, care stau acasă cu copiii, nu trebuie să mai cheltuiești niște bani cu părinții care stau cu acești copii”, a declarat Rafila într-o conferință de presă.

În opinia deputatului, aceste măsuri trebuie gândite bine pentru a fi eficiente. „Dacă închid școala și țin mall-ul deschis, nu am făcut nimic”, a mai spus Rafila, subliniind că doar se mută copiii din mediul școlar, unde erau îndeplinite anumite condiții sanitare, printre care și purtarea măștii, într-o altă zonă de comportament care este mult mai neglijentă. „Dacă iei doar o măsură și nu mergi până la capăt, rezultatele sunt discutabile”, a mai afirmat medicul.

De asemenea, acesta a făcut și o „radiografie” scurtă legată de eșecul campaniei de vaccinare, pe care o consideră „omorâtă” din două motive ce au fost susținute și de specialiștii în psihologia comportamentului uman/social. „Am reușit să omorâm vaccinarea și măsurile de protecție individuală din două motive. În primul rând, cele mai multe mesajele au fost transmise de persoane necredibile. În al doilea rând, nu am știut cum să adaptăm mesajul pentru fiecare categorie de populație”, a afirmat Rafila, lucru de altfel susținut și de psihologul Daniel David, rectorul UBB Cluj.

Alexandru Rafila susține că vaccinarea poate fi o soluție doar dacă se aplică și restricții dure

Articolul precedentInspector al ANAF Ilfov, trei ani cu suspendare pentru o mită de 2.500 de lei
Articolul următorCîțu, numire pe ultima sută de metri: a instalat la Transporturi un înalt funcționar public cu probleme de integritate