Geeks for Democracy, o asociație non-profit, a realizat un sondaj de opinie în perioada mai-iunie, din care reiese că în topul preferințelor la vot, dacă mâine ar fi alegeri, este PSD.

Nu este mare diferență aici comparativ cu sondajul legat de intenția românilor la vot realizat de INSCOP Research în martie, când 31,7% au precizat că ar vota cu PSD, 22,3% – cu PNL, 18,2% – AUR, 11,2% cu USR, 4,6% cu UDMR.

Potrivit informațiilor, studiul a avut în vedere respondenți cu vârste cuprinse între 18 – 65 de ani, eșantionul fiind de 806 respondenți. Iar 31% dintre cei care ar merge la urne dacă mâine ar avea loc alegeri au spus că ar vota PSD, cu PNL ar vota 19% dintre respondenți, AUR – 18%, în vreme ce USR și UDMR au 11%, respectiv 5%.

Totodată, alte întrebări au vizat instituțiile în care au românii încredere. Iar la acest moment, cea mai mare încredere este acordată instituției Bisericii (media 6 din 10), Armată (media 5.9 din 10), NATO (media 5.5 din 10) și UE (media 5.2 din 10.

Întrebați care este ONG-ul în care au cea mai mare încredere, mai mult de 4 din 10 români au afirmat că nu consideră nici un ONG de încredere. Dintre cei care au menționat ONG-uri, Salvați Copiii și Crucea Roșie Română reprezintă organizațiile cele mai de încredere. În același timp, parlamentul/ partidele politice au o medie de 3 din 10

Când vine vorba despre figuri publice, în topul încrederii se află Laura Codruța Kovesi – media 4,5 din 10, urmată de Mircea Geoană – media de 4,1, Victor Ponta – media 3,9 din 10, George Simion – media 3,69 din 10, Cătălin Drulă – media 3,58 din 10 și Klaus Iohannis/ Marcel Ciolacu – media 3,5 din 10.

La întrebarea „ce cred oamenii despre partidele politice”, 60% consideră că extrema dreaptă este un pericol pentru România, iar 40% că extrema dreaptă este benefică pentru România.

Sondajul a făcut și un exercițiu de imaginație, pentru că o altă întrebare a vizat țările care pot fi modele pentru România. Iar 17% dintre respondenți cred că ar fi vorba despre Germania, Statele Unite ale Americii – 9%, în timp ce 2 din 10 români sunt de părere că ar trebui să ne creăm propriul model.

Articolul precedentLucrări de racordare la conducta de apă: O nouă sistare a apei potabile în Cernavodă
Articolul următorMedic ginecolog, acuzat că a continuat să profeseze, deși acest lucru îi fusese interzis de instanță