Membrii Agent Green au distribuit un reportaj publicat de Euronews, articol în care inclusiv jurnaliștii germani acuză faptul că autoritățile române nu s-au implicat pentru salvarea acestui lac și a speciilor care trăiesc în zonă.
Autoritățile au deviat cândva cursul râului Buzău pentru a proteja zona de inundații.
Cu toate acestea, în 2022, nu a fost asigurată menținerea legăturii directe a lacului Amara cu râul Buzău.
Prin urmare, Rezervația Naturală Balta Amara a secat complet, iar toate speciile protejate au dispărut.
Corespondentul Euronews, Ioana Nicolescu, a prezentat un peisaj dezolant, în urma secetei severe cu care această regiune a României s-a confruntat și continuă să se confrunte
Secetă severă reprezintă un rezultat al schimbărilor climatice. Totuși, vina nu o poartă doar natura.
”Suntem acolo unde a fost odată lacul Amara. Acesta este complet uscat – și singurul semn că a avut viață aici cândva este această barcă de pescuit abandonată și niște păsări migratoare care veneau aici în fiecare an”, se precizează în reportaj.
Agent Green: ”Motivele care au dus la pierderea acestei arii protejate sunt atât seceta multianuală cât și administrația consecvent de proastă a autorităților care țin de Ministerul Mediului”
Întrebat la ce fel de peisaj se poate aștepta în cinci până la zece ani, Dan Turiga de la organizația Agent Green, spune: ”Lacurile vecine ar putea avea aceeași soartă. Sunt parțial uscate și păsările de acolo sunt foarte stresate”.
Mai mult, meteorologii au atenționat că luna iulie a anului în curs este mai secetoasă lună din istoria țării.
Valul de aer tropical va aduce temperaturi sufocante în România, iar maximele vor atinge 35 grade Celsius la umbră, în sudul ţării.