Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Vitalie Cojocari, jurnalist și unul dintre cei mai vechi reporteri din Pro TV, a publicat un interviu cu Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice și condiții meteo extreme, cu studii postdoctorale la Universitatea din Manchester.

Articolul a fost publicat pe Euronews, iar jurnalistul atenționează că temperaturile caniculare pe care le trăim în acest moment vor părea ”un vânticel de primăvară, în câțiva ani”.

Specialist în schimbări climatice: ”Verile vor fi din ce în ce mai lungi”

Deși încă mai există sceptici care cred că încălzirea globală nu este reală, iar poluarea nu îi alarmează, Bogdan Antonescu a ținut să precizeze că temperaturile pe care le trăim acum reprezintă doar un preambul pentru valul masiv de căldură cu care omenirea se va confrunta, în următorii ani.

Există studii care arată că în emisfera Nordică vara se va prelungi până la o jumătate din an. Sezonul de iarnă va fi mai redus și vom avea mai puține precipitații. Asta va duce la o reducere a rezervei de apă”, a declarat Bogdan Antonescu, în cadrul interviului avut cu jurnalistul Vitalie Cojocari.

Bogdan Antonescu: ”Ceea ce observăm acum este ceea ce, în viitor, va fi noul normal”

Specialistul în schimbări climatice și condiții meteo extreme a ținut să puncteze că vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

De asemenea, există scenarii care arată că, în România, putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius, în perioada anilor 2050 – 2100.

Bogdan Antonescu a adăugat că tot ce s-a întâmplat în Marea Britanie sau în partea de Vest a Europei nu este un fenomen obișnuit, de vară, iar temperatura medie globală a crescut față de perioada preindustrială, cu peste un grad Celsius.

Practic, valurile de căldură sunt mai frecvente, mult mai intense și mult mai lungi decât erau cu 100 de ani în urmă.

Articolul precedentAgent Green: ”Lacurile vecine ar putea avea aceeași soartă ca Lacul Amara”
Articolul următorJurnalista Emilia Șercan a făcut public mesajul în care a fost amenințată cu moartea
Jurnalist full-time / Pesimist part-time