Tedros Adhanom Ghebreyesus (Twitter)

Semnele că lumea se află deja la începutul valului patru al pandemiei încep să fie tot mai clare, prin numărul în creștere al infecțiilor cu Covid, dar mai ales prin cel al deceselor a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Declarația lui a fost făcută la Tokyo, în cadrul ceremoniei prin care președintele Comitetului Internaționa Olimpic, Thomas Bach i-a înmânat torța olimpică, relatează BBC, citat de Digi 24.

În discursul ținut la Tokyo, Tedros a precizat că eșecul global în ceea ce privește distribuția de vaccinuri, teste și tratamente alimentează o „pandemie cu două căi”. Țările care au resurse adecvate, cum ar fi vaccinurile, se deschid, în timp ce altele se blochează în încercarea de a încetini transmiterea virusului. Totodată, a menționat că durata pandemiei va avea efecte pe termen lung, în special la nivel socio-economic, dar mai ales că „pandemia este un test și lumea îl pică”. Asta în contextul în care depinde de fiecare dintre noi cât de repede trecem de acest test, iar de aproape 7 luni avem acces la vaccinurile anti-Covid.

„Pandemia se va termina atunci când lumea va alege să îi pună capăt. Este în mâinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem testa și o putem trata”, a mai spus Tedros.

„Jocurile Olimpice au puterea de a aduce lumea împreună”

De altfel, acesta s-a arătat optimist în faptul că actualele Jocuri Olimpice, amânate cu un an din cauza pandemiei, pot reprezenta un moment de solidaritate globală. „Jocurile Olimpice au puterea de a aduce lumea împreună, de a inspira, de a arăta ce este posibil”, a mai declarat Tedros, în cadrul evenimentului de la Tokyo.

Ținând torța olimpică ridicată, Tedros a încercat să obțină o notă de optimism, chiar dacă lumea se confruntă cu tot mai multe valuri de infecție și incertitudine. „Fie ca razele de speranță din acest ținut să lumineze o nouă zori pentru o lume sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă”, a mai spus el.

În ciuda tuturor măsurilor și testelor făcute încă de la sosirea sportivilor în satul olimpic există cazuri de infectare cu Covid. Peste 70 de persoane afiliate la Jocuri s-au dovedit pozitive, potrivit organizatorilor, inclusiv cinci în cadrul Satului Olimpic.

Cu mai puțin de un sfert din populația niponă complet imunizată, încă mai există o opoziție intensă față de desfășurarea acestei ediții a Jocurilor Olimpice, tocmai din teama că s-ar putea transforma într-un eveniment de supra-răspândire a Covid.

Istoria Jocurilor Olimpice – partea întâi

Articolul precedentNu susținem mercenarii din presă! O campanie Declic împotriva Ziare[.]com!
Articolul următorDrumurile României. Constructori în faliment și costuri mai mari ca în Dubai. Document