Mai multe state din Europa au tras un semnal de alarmă și au anunțat că în contextul crizei energetice vor reactiva centralele pe cărbune, informează news.ro.
Olanda a anunțat că va activa prima fază a unui plan de criză energetică, eliminând limitarea producției la centralele enegetice pe cărbune. De asemenea, guvernul danez a inițiat primul pas al unii plan de urgență a gazelor din cauza incertitudinii livrărilor Rusiei.
Totodată, Italia se confruntă cu probleme serioase după ce compania petrolieră Eni a anunțat că Gazprom va trimite doar o parte din cererea sa de aprovizionare cu gaze.
Germania se pregătește să repornească centralele pe cărbune
Ministrul german al Economiei Robert Habeck a anunțat că Germania va trebui să-și redeschidă centralele pe cărbune pentru a putea face față unei posibile sistări a gazului rusesc.
„Este dureros, dar este o necesitate absolută în această situaţie să se reducă consumul de gaze. Dar dacă nu o facem, atunci riscăm ca depozitele să nu fie suficient de pline la sfârşitul anului spre sezonul de iarnă. Şi atunci suntem şantajabili la nivel politic”, a spus ministrul german.
Markus Krebber, CEO al celui mai mare producător de energie din Germania, RWE, a declarat că ar putea fi nevoie de trei până la cinci ani până când preţurile energiei ar putea scădea la niveluri mai reduse.
Reamintim că fluxurile de gaze rusești către Germania prin conducta Nord Stream 1, ruta care aprovizionează țara, continuau să se desfășoare la 40% din capacitate.
Pe lângă trecerea la cărbune, guvernul german a cerut populației să consume mai puțin gaz.
De asemenea, Austria a decis convertirea unei centrale electrice pe gaze la cărbune, în cazul în care țara se va confrunta cu o criză energetică.
Reprezentanții Gazprom au anunțat că reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream 1 a avut drept cauză returnarea intârziată a echipamentelor reparate de compania germană Siemens Energy în Canada.
„Avem gaze, sunt gata să fie livrate, dar europenii trebuie să dea înapoi echipamentul, care ar trebui reparat conform obligaţiilor lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Citește și articolul: Austria și Germania iau măsuri de urgență pentru reducerea consumului de gaze