Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Ministrul Sănătăţii atrage atenția asupra numărului foarte mare de accidente rutiere produse în România.  

Alexandru Rafila a fost prezent la Conferinţa internaţională ”Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”. În cadrul acestei conferințe, ministrul a precizat că este nevoie de o politică publică în România care să ofere alternative la traficul rutier, în condiţiile în care ”suntem campioni la numărul de accidente grave”.

Alexandru Rafila, despre numărul îngrijorător de accidente: ”Se întâmplă foarte multe tragedii datorate unor comportamente iresponsabile, care, de foarte multe ori, sunt influenţate de consumul diferitelor substanţe care influenţează comportamentul”

În același context, ministrul a precizat că țara noastră înregistrează, în urma accidentelor rutiere, un număr de decese aproape dublu faţă de media înregistrată în Uniunea Europeană.

Noi suntem campioni la numărul de accidente grave. Numărul de decese este aproape dublu faţă de media înregistrată în Uniunea Europeană. Avem un plan de reducere cu 50% a accidentelor grave şi a deceselor, până în anul 2030. Dar, sigur, una este să ai un plan, şi alta e ca lucrurile să se şi întâmple. Şi trebuie mai multe tipuri de măsuri luate, unele sunt de natură legislativă, altele sunt legate, cred eu, de zona de educaţie, fie că discutăm de educaţia despre sănătate sau educaţia despre viaţă”, a spus Alexandru Rafila.

Accidentele se produc și pentru că românii tind să evite transportul în comun

Ministrul a discutat și problema transportului public, precizând că, în momentul în care călătoresc în străinătate, românii aleg să se deplaseze cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun.

Paradoxal, dacă se află în țară, vor alege autoturismul propriu. Prin urmare, este nevoie de o politică publică care să încurajeze şi să ofere alternative.

De ce, atunci când călătorim în străinătate, noi alegem să călătorim cu trenul sau cu mijloacele în transport în comun şi când suntem în România alegem mai puţin această variantă, tocmai pentru că există alte condiţii şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru”, a subliniat ministrul Rafila.

Articolul precedent7.500 de euro, „plata” pentru un pretins trafic de influență la Primăria Iași
Articolul următorMinisterul Mediului îi încurajează pe români să renunțe la mașini în favoarea bicicletelor
Jurnalist full-time / Pesimist part-time