Asociația ACCEPT trage un semnal de alarmă: sistemul opresiv din România a făcut mii de victime în rândul comunității LGBTQ+

„Istoria persoanelor LGBTI din România este marcată de numeroase abuzuri promovate prin intermediul legislației naționale”, au declarat reprezentanții Asociației ACCEPT, amintind de articolul 200, cel care, pânâ în 2001, pedepsea cu închisoarea orice persoană cu altă orientare sexuală decât cea heterosexuală

Foto: Pixabay.com

Articolul 200 a fost, în sfârșit, abrogat în anul 2001. La 20 ani de la acest eveniment, Asociația ACCEPT trage un semnal de alarmă autorităților din România și amintește de multele victime, din rândul comunității LGBTQ+, din România. De altfel, cu toate că au trecut 20 ani de atunci, părerile românilor despre comunicatea de gay, lesbiane, trans, etc, au rămas, pe alocuri, neschimbate, cu toate că, dacă este să fim totalmente sinceri, abuzurile fizice asupra membrilor comunității s-au mai domolit, datorită intervenției ideologice a Uniunii Europene.

Asociația ACCEPT: „21 iunie 2001, data abrogării Articolului 200 din Codul Penal este un moment istoric pentru România, fiind începutul respectării libertăților tuturor cetățenilor români, indiferent de orientarea lor sexuală”

Introdus de regimul comunist în anul 1968, Articolul 200 pedepsea relațiile consimțite între persoanele adulte de același sex cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dar includea și factori agravanți care permiteau instanțelor să acorde pedepse de până la 15 ani de închisoare. În baza Articolului 200, Securitatea, Miliția iar mai apoi Poliția, instanțele de judecată, procuratura și închisorile au supus bărbați gay și femei lesbiene la arestări, anchete, șantaj, tortură și încarcerări. Deși celelalte state membre ale Uniunii Europene au dezincriminat relațiile între persoanele de același sex, mult mai devreme, începând cu finalul secolului al XVIII-lea și până în anii ’90, autoritățile din România au amânat decizia până la începutul secolului XXI, aceasta fiind necesară pentru a îndeplini condițiile de preaderare la Uniunea Europeană.

A scris Asociația ACCEPT, într-un comunicat de presă

Potrivit comunicatului ACCEPT, abrogarea Articolului 200 din Codul Penal a reprezentat primul pas important făcut de România pentru întru respectarea drepturilor și demnitatea persoanele LGBTQ+.

„În ultimii 20 de ani societatea s-a schimbat fundamental, iar persoanele LGBTI sunt din ce în ce mai vizibile, mai acceptate de societate și de propria familie. În ciuda acestei schimbări fundamentale, imposibilă fără dezincriminarea relațiilor între persoane de același sex, legislativul și executivul au eșuat să adopte măsuri care să protejeze viața de familie a cuplurilor LGBTI, să ghideze tranziția juridică și medicală a persoanelor transgender, accesul persoanelor LGBTI la prevenire HIV/SIDA sau să asigure investigarea eficientă a infracțiunilor motivate de ură,” a mai spus Teodora Roseti, directoarea executivă a ACCEPT.

Bucharest PRIDE va avea loc în august, luna în care se sărbătoresc 20 ani de la abrogarea Articolului 200

„ACCEPT și-a asumat să reprezinte persoanele LGBTI ale căror drepturi sunt în continuare încălcate de statul român și a câștigat deja 3 cauze la CEDO ale căror decizii trebuie implementate de România în domeniul respectării libertății de întrunire pentru persoane LGBTI, investigării infracțiunilor motivate de prejudecată și recunoașterii juridice a genului. Așteptăm curând și decizii privind protecția dreptului la viață de familie. Ne-am angajat față de comunitate să apărăm fiecare persoană, fiecare familie, fiecare drept. Vom respecta acest angajament și nu ne vom opri până când discriminarea din lege, politici publice și practica instituțională va dispărea”, a adăugat aceasta.

Astfel, Asociația ACCEPT speră ca, de acum înainte, Statul Român să ia atitudine în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBTQ+, în conformitate cu viziunea Uniunii Europene, însă și raportat la anul în care ne aflăm acum.

Reamintim că în 2018, în țara noastră a avut loc Referendumul pentru Familie, organizat de Coaliția pentru Familie, transformată ulterior, cel puțin parțial, într-un partid parlamentar, cu numele de AUR.

Articolul precedentConflict în trafic, rezolvat cu crosa de golf
Articolul următorUn studiu realizat în Marea Britanie arată că, în urma infectării cu tulpina indiană, creierul uman poate suferi sechele
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.