Sursa foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, că amplasarea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia reprezintă un gest clar că în ciuda trecului dintre comunitatea românească și cea maghiară, prezentul și viitorul este comun.

De asemenea, liderul maghiar a amintit faptul că momumentele publice reprezintă „amprentele memoriei colective” și sunt „faruri care ne ajută să nu uităm trecutul.”

Totodată, Kelemen Hunor a lăudat „gestul puternic și demn de prețuit” al comunității din Alba Iulia.

Statutia este amplasată în locul său adevărat

„Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun. Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a spus președintele UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că merită „să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat” și trebuie să „facem întodeauna ceea ce se poate” pentru ca o comunitate să prospere, alături de minorități.

„Acest crez ne oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gábor nu doar ca pe un mare strămoş, ci şi ca pe un exemplu de urmat”, a afirmat liderul UDMR.

La Alba Iulia au fost prezenți și președintele Ungariei, Novák Katalin, şi a mulţumit primarului  Gabriel Codru Pleşa şi autorităţilor locale, Eparhiei Reformate din Ardeal şi episcopului Kató Béla, care au finanţat lucrarea de turnare, şi sculptorului orădean Deák Árpád, creatorul acestei statui, precum şi filialei UDMR din Alba.

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen.

Citește și articolul: Kelemen Hunor și provocările comunității maghiare din România

Articolul precedentRomânia ar putea reduce dependența de gaze dacă ar investi mai mult în energia verde
Articolul următorAtenție, studenți. Cursurile online continuă și din toamnă. Cîmpeanu: „O să faceţi o parte dintre activităţi şi în format digital”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.