Captură video Facebook/Volodimir Zelenski
Captură video Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei a declarat că statele europene trebuie să creeze un mecanism prin care toate averile rusești confiscate să fie folosite pentru reclădirea țării bombardate de Rusia.

Într-un mesaj postat vineri noapte, Zelenski a precizat că trebuie luptat până când „se va curăța pământul ucrainean de ocupanți.”

„Facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură. Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat”, a spus liderul de la Kiev, potrivit news.ro.

„Statul rus nu va recunoaşte măcar că este agresor”

De asemenea, Zelenski a îndemnat țările care susțin Ucraina să recunoască legal că Rusia trebuie făcută responsabilă financiar pentru toate crimele pe care le-a comis.

„Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (…)” a mai adăugat Zelenski.

Cu toate acestea, președintele Ucrainei a mărturisit că o astfel de sarcină nu va fi ușoară, dar deja a început dezbaterea privind nevoia unei astfel de compesanții cu averile rusești confiscate.

„Lumea deja vorbeşte despre asta. Aşa că trebuie să o facem. Şi începem acest dialog special cu partenerii noştri. Să facem agresorul să simtă că războiul e capabil să facă cel mai mult rău nu altcuiva decât celui care l-a pornit împotriva unui vecin. Lumea a văzut că organizaţiile şi instrumentele internaţionale existente nu pot face faţă tuturor încercărilor. De aceea, este necesar nu doar să folosim oportunităţile care deja există, dar să şi oferim unele noi. Va fi eficient”, a spus Volodimir Zelenski.

Citește și articolul:Când viața bate filmul. Volodimir Zelenski, transformat în idolul generației căreia îi este teamă să meargă în Armată, este actorul de comedie care a ajuns președintele Ucrainei

Articolul precedentOMS, îngrijorată de variola maimuței. Medicii trag un semnal de alarmă
Articolul următorTraficul din orașe va deveni o amintire. Care este planul Parlamentului pentru această vară privind transportul public
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.