Sursa foto: Newsweek Romania

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că numărul cazurilor de varioala maimuței este în creștere, după ce în 11 țări au fost depistate 80 de cazuri.

De asemenea, alte 50 de cazuri sunt investigate, dar nu au precizat țările unde sunt acestea. Din cauza cazurilor de variola maimuței, reprezentanții OMS s-au reunit de urgență pentru a pregăti un plan de acțiune în cazul în care numărul cazurilor va crește.

Infecțiile au fost confirmate, până acum, în Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA, Canada și Marea Britanie, dar cu toate acestea, variola maimuței este mai frecventă în părțile din Africa Centrală și de Vest. Medicii sunt îngrijorați de faptul că, pentru prima dată, această boală a ieșit de pe continentul african și a început să se răspândească în Europa.

Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei

Potrivit Serviciuului Național de Sănătate din Marea Britanie, persoanele infectate cu această boală se recuperează în câteva săptămâni, iar pentru moment nu există un vaccin pentru variola maimuței. Cu toate acestea, serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.

De asemenea, majoritatea oamenilor de știință au dat asigurări că această variolă nu va deveni o nouă pandemie, dar răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.

Medicul Margarida Tavares a precizat că transmiterea se produce prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate.

„Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală”, a declarat aceasta.

Totodată, expertul în sănătate publică Jimmy Whitworth, a spus că „rezervorul” bolii este în Africa.

„Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană”, a declarat aceasta.

Reamintim că vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în urmă cu 40 de ani, oferă o oarecare protecție și împotriva variolei maimuțelor ce se răspândește cel mai des în țările africane.

Citește și articolul: România, sub riscul apariţiei unor noi boli, în contextul numărului mare de refugiaţi

Articolul precedentArmata Română caută voluntari. Şeful Statului Major al Apărării: „Avem nevoie de o armată bine dotată”
Articolul următorPlanul lui Zelenski cu fondurile şi proprietăţile ruseşti confiscate
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.