Sursa foto: MapN

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a anunțat că încadrarea rezerviștilor voluntari reprezintă un proiect al Armatei Române ce are ca și scop întărirea armatei cu cel puțin 10 mii de militari până în 2040.

„Din aproximativ 800 de candidaţi, după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe, am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, a declarat Petrescu.

De asemenea, generalul a amintit că încă din perioada pandemiei s-a urmărit planificarea unui proces de analiză strategică a apărării, prezentat în CSAT, unde au fost etapizate obiectivele.

„Nu am prevăzut atunci atacul din Ucraina, dar aceste obiective rămân valabile, probabil trebuie să grăbim un pic modul în care trece la îndeplinirea acestora, pentru că avem nevoie de o armată bine dotată, bine instruită şi o armată bine încadrată”, a afirmat şeful Statului Major, potrivit news.ro.

 „Avem nevoie să încadrăm necesarul de pace al unităţilor”

De asemenea, șeful Statului Major al Apărării a precizat că depindem foarte mult de declanşarea stării de urgenţă şi declanşarea stării de mobilizare. Mai mult, generalul a mai spus că pe timp de pace este nevoie de completarea unității cu rezerviștii voluntari.

„(…) Îi putem aduce la pregătire în unităţi şi care pot completa unele unităţi care au planificat un nivel al capacităţii operaţionale mai mare. Iniţial nu am avut foarte mult succes, anul trecut a avut un succes mai mare după ce au fost nişte modificări legislative”, a mai spus acesta.

De asemenea, generalul Daniel Petrescu a afirmat că în țara noastră, după suspendarea serviciului militar, vârsta medie a rezerviştilor a crescut, iar din cauza pregătirii lor, în urmă cu ani de zile, adaptarea la noua tehnică de luptă ar fi dificilă.

Generalul a mai precizat că Rusia nu va folosi arme de distrugere în masă deoarece o astfel de decizie ar schimba caracterul războiului.

Utilizarea unor astfel de arme va schimba fundamental caracterul războiului care este purtat în Ucraina, dar în acest moment nu avem niciun fel de indiciu în această direcţie”, a afirmat şeful Statului Major al Apărării.

Citește și articolul:Ard casele politicienilor. Poliția este în alertă, armata pe stradă

Articolul precedentApropiat al Clanului Corduneanu, arestat la domiciliu într-un dosar de trafic de influență
Articolul următorOMS, îngrijorată de variola maimuței. Medicii trag un semnal de alarmă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.