Sursa: Shutterstock

Un apropiat al Clanului Corduneanu, judecat în urmă cu mai bine de 10 ani alături de aceștia într-un dosar pentru mai multe infracțiuni, este din nou în vizorul anchetatorilor.

Acesta este cercetat pentru trafic de influență în legătură cu obținerea unor locuințe din fondul locativ de stat, fiind reținut în cauză pentru 24 de ore miercuri, 18 mai.

În vârstă de 55 de ani, inculpatul este bănuit că a pretins și primit 7.500 de euro pentru a ajuta la obţinerea, în mod ilegal, de către o altă persoană, cumpărător de influenţă, a unei locuinţe din fondul public al statului. De aici, bărbatul este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată – 5 acte materiale, a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior propus pentru arestare.

Ieri, instanța a dispus ca acesta să fie arestat la domiciliu: „… dispune luarea faţă de inculpatul Ilincariu Iulian – Dănuţ, în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv – I.P.J. Iaşi, cetăţean român, cercetat în dosarul de urmărire penală nr.255/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi sub aspectul săvârşirii infrac?iunii de „trafic de influenţă”, a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 19.05.2022 până la data de 17.06.2022, inclusiv, constând în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, situat în municipiul Iaşi, fără permisiunea procurorului de caz (în faza de urmărire penală) sau a organului judiciar în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricțiilor stabilite de acesta.

Pe durata măsurii arestului la domiciliu impune inculpatului Ilincariu Iulian – Dănuţ , următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte este chemat; să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul denunţător şi cu martorii (…). Desemnează Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Iaşi pentru supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor stabilite în sarcina inculpatului Ilincariu Iulian – Dănuţ prin prezenta încheiere. Dispune punerea în libertate a inculpatului Ilincariu Iulian – Dănuţ, reţinut în baza ordonanţei de reţinere emisă la data de 18.05.2022”.

Bărbatul a mai fost trimis în judecată în anul 2010 alături de membrii Clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de persoane, de minori, șantaj șamd. Acesta a fost condamnat inițial pentru complicitate la înșelăciune și spălare de bani, la 10 ani de închisoare cu executare. În urmă cu 2 ani, la Curtea de Apel Cluj, soluția a fost de încetare a procesului penal, având în vedere că faptele erau deja prescrise.

Însă în 2010, procurorii detaliau despre acesta că era un apropiat al lui Vasile Călin (Corduneanu) și că fusese acceptat în 2008 ca membru al nivelului execuțional din clan „datorită sistemului de relații pe care și le-a dezvoltat în cadrul instituțiilor (Primărie, Prefectură, Consiliu Județean, Poliție), dobândind astfel un rol important în cadrul grupării prin faptul că rezolva situații de importanță deosebită, situații generatoare, de cele mai multe ori, de resurse financiare substanțiale menite a susține existența și evoluția grupului infracțional organizat”.

Din ce se detalia în rechizitoriu, bărbatul „avea atribuții de întocmire a formalităților necesare în urma penetrării instituțiilor, în vederea obținerii pentru grupare de bunuri imobiliare, fiind implicat în mod direct în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în materie imobiliară. În baza relațiilor pe care le avea la nivelul administrației locale, a efectuat demersuri de natură să conducă la obținerea unor acte care în final au servit la dobândirea frauduloasă a unor imobile sumele de bani obținute astfel revenind acestuia și unor membri ai grupării Corduneanu”.

Articolul precedentKelemen Hunor și provocările comunității maghiare din România
Articolul următorArmata Română caută voluntari. Şeful Statului Major al Apărării: „Avem nevoie de o armată bine dotată”