Rusia și-a avertizat luni cetățenii să nu cumpere cantități prea mari de zahăr și hrișcă. Oficialii ruși susțin că sunt suficiente stocuri pentru a face față cererii interne, chiar dacă au fost impuse sancțiuni de către Occident din cauza invadării Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul lunii martie că sancțiunile occidentale seamănă cu o declarație de război împotriva Rusiei.
La o intâlnire televizată a guvernului condus de premierul Mihail Mișustin, vice-premierul Viktoria Abramcenko i-a avertizat pe ruși să nu își facă provizii de hriscă și zahăr, așa cum au procedat la începutul pandemiei de COVID.
„La fel ca în 2020, vreau să îi asigur pe oameni: suntem pe deplin autonomi atât în ceea ce privește zahărul, cât și hrișca”, a spus ea. „Nu există niciun motiv să cumpărați aceste produse din panică. Există suficient pentru toată lumea”, a subliniat Viktoria Abramcenko.
Moscova a interzis exporturile de zahăr
Aceasta a mai declarat că cumpăraturile făcute din cauza panicii au ca efect doar destabilizarea rețelei de producție. Viktoria Abramcenko a declarat anterior că piața rusă nu se va confrunta cu lipsuri alimentare. Guvernul a luat măsuri pentru a proteja consumatorii, a mai declarat aceasta.
Unele regiuni ruse au raportat lipsuri de zahăr și hrișcă. Situația a fost catalogată de către guvern ca fiind una „nejustificată”. Guvernul a precizat că problemele au apărut din cauza rușilor care au cumpărat cantități mari de produse alimentare.
Moscova a interzis exporturile de zahăr până pe 31 august. De asemenea , Rusia a eliminat taxele vamale pentru importurile de zahăr și zahăr brut.
Rusia a dat asigurări și pe data de 10 martie că sunt suficiente stocuri de hrișcă, afirmând însă că „în prezent există o cerere excesivă pentru aceasta”.
Prețurile la alimente au început să crească vertiginos în Rusia după lansarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram.
Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua fără oprirea bombardamentelor