Barna Tanczos, Ministrul Mediului (captură video)

Calitatea aerului, spre zona de nord a României, nu este afectată din cauza conflictului din Ucraina, a declarat luni ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Din rapoartele pe care le avem de azi dimineaţă, în continuare reiese această certitudine. Astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce priveşte calitatea aerului”, a mai spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului: Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare

Ministrul a subliniat că există un pericol iminent al poluării aerului, în special pe teritoriul Ucrainei, din cauza bombardamentelor. Ministerul Mediului analizează şi face prognoze, împreună cu Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM), în fiecare dimineaţă situaţia fiind evaluată.

„Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare, datorită bombardamentelor care au loc acolo. A existat o evaluare a Poloniei, evaluarea noastră, făcută împreună cu specialiştii Comisiei Europene şi cu colegii specialiştii din Ucraina. Astăzi arată că nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România. Avem staţii de monitorizare 24 de ore din 24, valorile sunt normale şi valorile care cresc în anumite perioade în primul rând se datorează traficului şi condiţiilor meteo de imersiune termică. În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului”, a spus ministrul.

Legat de faptul că Bulgaria ar fi avertizat că în Marea Neagră sunt mai multe mine ucrainene care plutesc, respectiv dacă sunt măsuri pentru poluarea mediului, ministrul a precizat că nu sunt informaţii oficiale în acest sens.

„Fiind vorba de o situaţie de război, cu siguranţă primele măsuri vor fi luate de Ministerul Apărării, de Armată. (…) Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista aşa ceva. În primul rând este pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei şi doar în cazul în care Ministerul Apărării nu găseşte soluţia de îndepărtate, de dezamorsare a acestor eventual mine, atunci putem să discutăm despre pericolul asupra mediului. Eu sunt convins că MApN va găși soluţia”, a spus Barna Tanczos.

Ministrul Marius Budăi: Reducerea CAS cu 5% trebuie să se decidă politic

Articolul precedentMinistrul Marius Budăi: Reducerea CAS cu 5% trebuie să se decidă politic
Articolul următorAntibiotice Iași a produs 30 de milioane de pastile de iod