Ministrul Alexandru Rafila: Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România

„Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor”

Ministrul Sănătății le dă o veste bună românilor. Alexandru Rafila a declarat că, în următoarele trei săptămâni, România va ajunge la un număr de cazuri de coronavirus cu doar trei cifre. Acest lucru în condițiile în care la ora actuală se înregistrează zilnic peste 7.000 de infectări cu Covid.

„Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor”

„Aşa cum observaţi, trendul descrescător se menţine. Înregistrăm o scădere a numărului de decese. Numărul cazurilor din ATI e cantonat în jurul a 1.100 de persoane. E un număr important.

Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor. Lucrul care este mai relevant pentru noi se referă la media săptămânală a cazurilor de deces. Media săptămânală în valul patru este de 473. Cea mai mare în acest val a fost de 128 de decese.

Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5%, o scădere semnificativă.

Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute. În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător.

În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Acesta a mai ținut să mai precizeze că nu se pune problema apariției unui val 6 de infectare cu coronavirus, deoarece este vorba despre atingerea imunității la nivelul populației, care s-a realizat fie prin vaccinare fie prin trecerea prin boală.

„Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Alexandru Rafila a mai declarat că o primă măsură care va fi luată este legată de renunţarea la utilizarea măştii în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate. Potrivit ministrului Sănătății, se dorește realizarea unui calendar clar de măsuri care să țină cont de niște indicatori preciși.

Alexandru Rafila a mai declarat că scăderea numărului de cazuri de infectare cu Covid nu s-a corelat cu scăderea numărului de internări din spital. Ministrul a mai precizat că se așteaptă o scădere constantă a cazurilor deoarece nimeni nu dorește restricţii, toată lumea vrea relaxări.

„Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta.

Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila a mai declarat că tulpini noi de coronavirus vor apărea, dar nu crede că s-ar pune problema apariției unui nou val pandemic. El a mai precizat însă că trebuie întotdeauna luată în calcul apariția unui nou val pandemic. Ministrul Alexandru Rafila a mai explicat că este „posibil” ca vaccinarea anti-COVID să fie făcută anual. Vaccinarea ar urma să fie realizată în cabinetele medicilor de familie, dacă acest lucru va continua, a mai explicat Alexandru Rafila.

Citește și: Ghinea și Rafila se luptă-n replici acide, în timp ce banii din PNRR pentru spitale se îndepărtează

Articolul precedentZile decisive pentru Europa. Mircea Geoană: „Timpul pentru diplomaţie încă nu s-a încheiat”
Articolul următorPrimul județ din România care iese din zona roșie a pandemiei de coronavirus