Sursa foto: Facebook

La finalul Conferinței de Securitate de la Munchen, secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Rusia are încă posibilitatea de a alege calea diplomației, precizând că e necesară o revenire la masa dialogului pentru a evita un război.

Demnitarul a mai anunțat că secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a reînoit invitația scrisă prin care Rusia este așteptată la negocieri de către NATO și Statele Unite.

 „Sperăm ca acest lucru să producă rezultate pozitive. În cazul în care Federaţia Rusă va alege cealaltă opţiune, suntem hotărâţi să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, din România până în zona Mării Baltice, de pe coasta Pacificului până pe coasta Mării Negre”, a precizat Geoană.

Macron  își dorește dezamorsarea crizei ruso-occidentale

Totodată, în continuarea discursului său, secretarul adjunct al NATO e de părere că următoarele zile sunt decisive pentru istoria Europei și sistemul de securitate al continentului.

„Sperăm ca înţelepciunea şi diplomaţia să fie soluţia pe care Federaţia Rusă o alege”, a concluzionat Mircea Geoană.

Reamintim că Macron le-a propus lui Putin și Biden, cu care a vorbit la telefon duminică, să aibă o întâlnire directă pentru a discuta despre tensiunile de pe Flancul Estic al NATO.

Cu toate acestea, Kremlinul a anunțat că este prematură o întâlnire cu președintele american. „Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acest mesaj vine în contextul în care serviciile secrete americane au anunțat că șefii militari ruşi au primit ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră că Rusia va opta pentru dialog.

„Pasul spre sancţiuni este atât de uriaş şi de plin de consecinţe, încât ştim că trebuie să dăm întotdeauna o şansă Rusiei să revină la diplomaţie şi la masa negocierilor”, a spus von der Leyen, potrivit Digi24.

Chiar dacă atât Putin, cât și Biden, au fost de acord să se întâlnească, dezamorsarea crizei ruso-occidentale rămâne incertă.

Mircea Geoană, avertisment cu sancțiuni „foarte severe”, în cazul în care Rusia trece la atac

Articolul precedentBerceanu: “Ilfovul s-a transformat într-un centru de depozitare de deșeuri”
Articolul următorMinistrul Alexandru Rafila: Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.