WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire și Telegram nu vor fi obligate să permită interceptarea utilizatorilor de către organele de aplicare a legii și a celor cu atribuții în domeniul securității naționale.
Potrivit proiectului de lege adoptat în perioda Guvernului Cîțu, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere erau obligați să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate, să furnizeze informații stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a clienților, modalități de plată și istoricul acestora.
Totodată, trebuiau să permită în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente, informează profit.ro.
Proiectul de lege a fost modificat înaintea votului final
Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, a declarat că Executivul a pus în dezbatere proiectul încă din 2020, în vederea transpunerii unei directive europene în domeniu. Cu toate acestea, Guvernul Cîțu a adăugat mai multe prevederi față de proiectul inițial ce nu respectă normele constituționale.
„Aspectele legate de interceptarea legală comunicațiilor, cu toate garanțiile de rigoare sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). (…) textul lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care CPP nu le prevede”, a declarat Manolea, potrivit sursei citate.
Acesta a mai precizat că introducerea unor astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor, fără o dezbatere publică, este nedemocratică. Mai mult, directiva europeană recomandă promovarea criptării, nu subminarea, cum Guvernul Cîțu a încercat să facă.
Totodată, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet a mai precizat că obligația furnizorilor de servicii de găzduire să permită accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente, nu există în CPP.
Senatorii din comisiile de specialitate au decis eliminarea prevederilor care au iscat controverse în rândul specialiștilor din comunicații, proiectul de lege urmând ca astăzi să primească votul final în Senat.
Mai exact, aplicațiile precum WhatsApp, Facebook, Skype nu sunt obligate să ofere informațiile utilizatorilor organelor din domeniul securității naționale. De asemenea, furnizorii de internet nu vor fi obligați „să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii”, ci să „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în conditiile prezentei legi, conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii.”
Reamintim că acest proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților pe data de 7 decembrie 2021 fără amendamente.
Facebook înregistrează cea mai mare pierdere din istorie: utilizatorii activi părăsesc platforma