Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că miercuri, 26 ianuarie, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru situația tensionată dintre Rusia și Ucraina.  

„Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a luat această decizie după o discuție avută cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Cotroceni. Ședința are loc în contextul în care tensiunile de la granițele Ucrainei s-au amplificat.

Mai mult, ministerul rus de externe a transmis, înaintea discuțiilor de la Geneva dintre șefii diplomației americane și rusești, că NATO trebuie să își retragă trupele din România și Bulgaria.

MAE a anunțat că solicitarea rușilor nu poate face obiectul unei negocieri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un mesaj clar cerințelor Moscovei, precizând că forțele armate ale Alianței reprezintă „o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în vecinătatea estică.” Mai mult decât atât, MAE a mai precizat că NATO va continua politica de cosolidare a securității și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici.

Reamintim că președintele Franței Emmanuel Macron a declarat în urmă cu câteva zile că este disupus să trimită trupe pe teritoriul țării noastre în cadrul misiunilor Alianței Nord-Altantice. De asemenea, și președintele american Joe Biden a dat de înțeles că în cazul unei invazii rusești asupra Ucrainei va trimite soldați în România.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat declarația președintelui francez, afirmând că anunțul lui Macron este rezultatul eforturilor lui Iohannis.

“Anunțul important al președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale Președintelui Klaus Iohannis”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Totodată, și președintele României a saluat anunțul făcut de Emmanuel Macron și Joe Biden.

Ministrul de Externe: “Prezența militară a NATO în România este rezultatul eforturilor preşedintelui”

Articolul precedentRomânia are nevoie de o lege care să schimbe fundamental procesul de reciclare
Articolul următorAnularea amenzilor PLF, cerută de USR, ar rezolva efectul, nu și cauza
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.