Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În România, procesul de reciclare este, în prezent, tratat cu superficialitate.

Ţara noastră reciclează foarte puține ambalaje și riscă amenzi dacă nu îndreaptă situația.

Concluzia a fost prezentată şi la RFI, fiind dezbătută de redactorul-șef al publicației online CursDeGuvernare.ro, Cristian Grosu.

Afirmaţiile vin înaintea unei dezbateri organizate de acest portal cu ministrul Mediului, un eurodeputat Renew Europe și mai mulți actori din industrie.

WWF România: O lege poate schimba fundamental reciclarea în România

Reprezentanţii WWF România au precizat, într-un anunţ publicat pe pagina de Facebook, că marți, 25 ianuarie, va avea loc conferința Economia Reciclării.

Conferinţa va pune accent pe decalajele pe care trebuie să le recupereze ţara moastră şi va fi găzduită de CursDeGuvernare.ro.

Sistemul #GaranțieReturnare este așteptat să aibă un impact puternic pe tot lanțul de reciclare – de la consumatori și retaileri până la reciclatori și cei care oferă infrastructura de reciclare – creând premisele unei economii circulare competitive.

La conferință participă oficiali și decidenți, experți și reprezentanți ai industriilor din România și Europa. Discuția va fi o analiză cu legile și cifrele lanțului de reciclare pe masă: de la producătorii de ambalaje, la cei care distribuie aceste produse, la mentalitatea civică, până la infrastructura de retragere de pe piață, la industria de reciclare efectivă și la reîntoarcerea materialelor în ciclul economic”, arată WWF, în anunţul publicat pe contul de socializare.

Comunicarea lipseşte, iar acest aspect duce la indiferenţă şi lipsă de informare

Cristian Grosu a explict de ce trebuie pus pe agenda publică subiectul legat de reciclarea ambalajelor.

Acesta a declarat că legea privind garanția și returnarea ambalajelor se află în plin proces de implementare.

Astfel, este vorba, în principal, de recipiente, sticle și, mai ales, PET-uri.

E puțină comunicare pe zona asta și ea va avea un impact sau ar trebui să aibă un impact semnificativ. Statele care au implementat acest sistem de garanție/returnare au avut creșteri spectaculoase din perspectiva reciclării”, a declarat Cristian Grosu.

Articolul precedentAtac la ministrul Justiției. Stelian Ion (USR), despre Cătălin Predoiu: „Este băiatul de mingi al preşedintelui Iohannis”
Articolul următorIohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării
Jurnalist full-time / Pesimist part-time